Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес за разследване на случая с Алексей Навални. Според него няма повод за съмнение в заключенията на германските лекари, че опозиционерът на Кремъл е бил отровен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това, от което имаме сега нужда, е прозрачно разследване, за да разберем какво е станало и да се уверим, че на виновниците ще бъде потърсена сметка", каза Столтенберг, когато пристигна в Берлин за среща на министрите на отбраната от държавите членки в ЕС.

Германските лекари, които лекуват Навални в Берлин, съобщиха в понеделник, че има следи от отравяне. От своя страна, Кремъл каза, че тези заключения са прибързани.

Британският премиер Борис Джонсън също поиска случаят да се разследва.

"Отравянето на Алексей Навални шокира света. Обединеното кралство изразява солидарност с него и семейството му. Имаме нужда от пълно и прозрачно разследване на станалото", написа консервативният лидер в "Туитър".

Той обеща, че страната му ще се включи в международните усилия за въздаване на справедливост по този случай.

Навални, който оглавява неправителствена организация, изобличаваща случаи на корупция сред руските елити, бе приет в реанимация на 20 август в болница в руския град Омск, след като му прилоша по време на полет. Той остана там два дни, преди да бъде транспортиран за лечение в Германия по молба на семейството си.

Междувременно Кремъл заяви, че не очаква случаят, който е в болница в Германия, да навреди на отношенията на Русия със Запада, предадоха световните агенции.

"Първо, ние не бихме искали това. Второ, няма никакви причини за това", каза пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, в отговор на въпрос дали Москва се тревожи от влошаване на отношенията със Запада заради случая с Навални.

Руският опозиционер е в изкуствена кома в берлинска болница, където беше докаран, след като припадна по време на полет. Германската клиника заяви, че резултатите от първоначалния медицински преглед свидетелстват за отравяне. Руските лекари, оказали помощ на Навални в сибирска болница, обаче не приемат тази диагноза.

"Ние също сме заинтересовани да установим какво се е случило с пациента, но още не можем да направим това", каза Песков и добави, че не е ясно дали в тялото на Навални са открити някакви вещества и евентуално какви са те.

По-рано Кремъл заяви, че разследване би могло да бъде започнато само ако подозренията за отравяне се потвърдят.