Венецуелската столица Каракас е начело на списъка с най-скъпите градове в света за чужденци. Това сочи изследване в световен мащаб за стойността на живота на консултантската агенция И Си Ей интернешънъл (ECA International).

Причината за лидерското място на Каракас е хиперинфлацията на фона на острата криза в икономиката на латиноамериканската страна.

"Икономическата ситуация във Венецуела стана прекалено нестабилна, което доведе до това, че инфлацията за годината до март 2018 година достигна удивителното равнище от 7000 процента, от които 1800 процента за последната половин година", коментира Стивън Килфедър от И Си Ей интернешънъл.

"Стойността на стоките нарасна експоненциално при влошаващата се икономическа и политическа ситуация и въпреки че националната валута боливар рухна, Каракас оглави рейтинга за цената на живота", допълва той.

След Каракас в списъка се нареждат 4 швейцарски града. Това се дължи на факта, че швейцарският франк продължава да е доста скъп, а цените на хранителните стоки много високи. На втора позиция се нарежда Цюрих, следван от Женева, Базел и Берн.

Всички европейски градове заемат една трета от първите сто най-скъпи места за живот на чужденците, а 18 нови града за първи път попадат в топ 100. Причината за това на първо място е общата европейска валута, която все повече укрепва позициите си.

Първата десятка в рейтинга се допълва с 6-та позиция за столицата на Ангола Луанда, следвана от Токио, Сеул, Осло и Шанхай.

Британската столица Лондон, която миналата година след референдума за Брекзит и последвалия спад на британската лира, за първи път изпадна от първите сто, тогава се озова на 139-та позиция. В класацията за тази година тя се нарежда на 109-то място.

Най-евтин от големите британски градове е северно ирландският Белфаст.

При определяне на рейтинга И Си Ей интернешънъл оценява потребителската кошница и услугите, които са достъпни за обикновения чужденец. Експерти оценяват цени на хранителни продукти като месо, риба, преработени хранителни стоки, плодове и зеленчуци.

При определяне на рейтинга се отчита и финансовата достъпност на заниманията за свободно време, всекидневни услуги, облекло, стоки за дома, алкохол и цигари. Някои разходи за живот като наем на жилище, плащане на комунални услуги (електричество, газ и вода), покупка на автомобил и плащане за обучение в училище не са включени в изследването, защото обикновено влизат в пакета , който работодателят плаща на сътрудника, когато го изпраща на продължителна командировка.