Това отчете  класацията на консултантската компания Мърсър (Mercer), цитирана от БТА.

Като най-лош град за живеене отново е определен Багдад.

Проучване на Мърсър помага на компаниите и организациите да определят какъв размер да бъдат компенсациите и надбавките за труд при неблагоприятни условия на служителите им, които работят в чужбина, отбелязва Ройтерс. В класацията се вземат предвид няколко критерия, сред които политическа стабилност, здравеопазване, образование, престъпност, транспорт, възможност за отдих.

Световните центрове като Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк дори не са в топ 30 на класацията, като изостават след големите германски, скандинавски, канадски, новозеландски и австралийски градове. Сингапур е най-добре класиралият се азиатски град, като заема 25-то място, а най-добрият град за живеене в САЩ е Сан Франциско, който е на 29-то място.

Сред африканските градове най-добре представящият се в класацията е южноафриканският Дърбан (87 място). Виена, в която живеят 1,8 милиона души, може да се похвали с наситен културен живот - музеи, театри, опери. Освен това градският транспорт е евтин в сравнение с другите западни столици. Швейцарският Цюрих, новозеландският Окланд, германският Мюнхен и канадският Ванкувър следват Виена, оформяйки петте най-добри за живеене градове.

Иракската столица Багдад отново е на дъното на класацията. Стълкновения между представители на различни религиозни общности заливат града след американската инвазия в Ирак през 2003 година. Дамаск, столицата на Сирия, където се водят кървави стълкновения вече шест години, е на седма позиция отдолу нагоре.

Столицата на Централноафриканската република Банги, на Йемен Сана, на Хаити - Порт о Пренс, на Судан- Хартум и на Чад - Нджамена се нареждат в дъното на класацията.