Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за борба срещу сексуалните посегателства, използвани като военна тактика по време на конфликти, предаде ДПА. Документът беше приет след внесена в последния момент поправка, която осигури подкрепа за него и от САЩ.

Преди гласуването на резолюцията, пред Съвета за сигурност говориха нобеловите лауреати за мир за 2018 г., гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге и язидката Надя Мурад. Те получиха Нобеловата награда за мир именно заради усилията им да помагат на жертви на сексуално насилие по време на конфликти и заради борбата им срещу този род посегателства, предаде Франс прес.

Мурад припомни, че досега нито един човек не е бил съден заради принуждаване към сексуално робство. Самата Мурад е била сексуална робиня на ислямистите. "Какво чака международната общност, за да въздаде правосъдие за жертвите", попита пък Муквеге, визирайки жертвите на сексуални посегателства по време на конфликтите. Надя Мурад припомни за трагедията на язидите, които бяха унищожени от "Ислямска държава" в Ирак и упрекна международната общност в колективен провал.

Пред Съвета за сигурност говори и съпругата на Джордж Клуни - Амал, която е правозащитничка и адвокатка, включително на Надя Мурад и на други язидски жертви (двете са на снимката). Амал Клуни поиска справедливост за жертвите на епидемията от сексуално насилие в конфликтите, допълва Асошиейтед прес.

Проектът на резолюцията беше внесен от Германия и в началото предвиждаше създаването на работна група и на механизъм, който ще помогне за изправянето пред съда на виновните за сексуални престъпления по време на конфликтите. Проектът предвиждаше и развиване на защитата на жертвите на такова насилие, допълва Франс прес.

Русия, Китай и САЩ се противопоставиха на създаването на "съдебния механизъм". После отпадна и идеята за работната група. Вашингтон заплаши да наложи вето, ако в текста се говори за репродуктивни права на жертвите на сексуални посегателства по време на конфликтите, опасявайки се, че това ще насърчи абортите. Накрая резолюцията беше приета, след като от нея беше махната формулировка, говореща за сексуалното и репродуктивното здраве на жертвите. Американската заплаха за вето беше разкритикувана от френския постоянен представител Франсоа Делатр. Той каза, че пропуснатата от текста формулировка е неприемлива и подронва достойнството на жените, допълва ДПА.