Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница, залегнала в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след днешната му среща с британския премиер Борис Джонсън в Люксембург, цитирано от БТА.

Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение, отбелязва Юнкер. Той допълва, че ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм. Подобни предложения още не са направени, се посочва в изявлението след днешната среща.

ЕС остава единен, а ЕК е на разположение 24 часа в денонощието, казва Юнкер. Той уточнява, че ще говори по тези въпроси пред Европейския парламент в сряда.

Преговорите между Великобритания и ЕС за споразумение за напускане ще бъдат засилени, каза след срещата Борис Джонсън, като повтори, че той няма да поиска отлагане на Брекзит след 31 октомври, предаде Ройтерс.

"Лидерите се съгласиха, че е необходимо обсъжданията да станат по-интензивни и че скоро ще се провеждат всекидневни срещи", заяви премиерската канцелария.

"Беше постигнато съгласие, че би трябвало също така да се водят преговори на политическо ниво между Мишел Барние (главният преговарящ от страна на ЕС) и министъра за Брекзит", съобщиха от канцеларията. Възможно е също така да продължат разговорите между Юнкер и Джонсън.

В интервю за таблоида "Мейл он сънди" Джонсън вчера заяви, че е постигнат "огромен напредък" към споразумение за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство.

"Когато поех този пост, всички казваха, че не е възможно да се направи никакво изменение на споразумението за напускане", отбеляза лидерът на британските консерватори.

По думите му обаче се водят "много добри разговори за справянето с проблемите по северноирландската граница". "Постигнат е голям напредък", каза той.

Преди няколко дни Жан-Клод Юнкер каза, че не е оптимист за намирането на алтернативи на предпазния механизъм за ирландската граница, предаде Асошиейтед прес, като се позова на германско радио.

Дойчландфунк цитира на 13 септември председателя на ЕК, който подчертава, че евентуален хаотичен Брекзит без сделка би причинил безпорядък и може да са необходими години, докато нещата се оправят. "Всеки, който обича страната си, а аз допускам, че във Великобритания все още има патриоти, не би искал да пожелае на страната си подобна съдба", заявил Юнкер.