Съществува ясен консенсус между Турция и Русия за нормализиране на отношенията, отбеляза представител от турската делегация във вторник след срещата между държавните глави на двете страни, предаде Ройтерс.

Вижте снимки >>>

Путин: Преговорите бяха конструктивни и важни

Руският президент Владимир Путин е определил преговорите с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган като конструктивни и важни за двустранните отношения, предаде ТАСС.

Руският държавен глава заяви, че ограниченията по отношение на турските компании ще бъдат отменени поетапно.

Той заяви на пресконференция, че предстои трудоемка работа за възстановяването на търговското и икономическото сътрудничество. "Този процес вече е започнал, но ще отнеме време", отбеляза Путин.

Руският президент каза също, че са взети политически решения по проектите "Турски поток" и атомната електроцентрала "Аккую".

Русия и Турция споделят общо мнение за въпросите, свързани с борбата с тероризма, допълни Путин.

Ердоган заговори за ос на дружбата Москва-Анкара

Турция е настроена да развива отношенията с Русия в отбранителната промишленост, заяви турският президент Реджеп Ердоган на съвместната пресконференция с Владимир Путин, предаде ТАСС.

Той изрази надежда, че "оста на дружбата Москва-Анкара" ще бъде възстановена.

Турция е изразила готовност да осигури доставките на руски природен газ за Европа през газопровода "Турски поток", каза Ердоган.

"Проектът "Турски поток" ще бъде осъществен. Заедно с нашите заинтересовани министерства и ведомства ще предприемем необходимите стъпки, за да осигурим доставките на руски природен газ за Европа по този газопровод", подчерта Ердоган.

Турция възнамерява да предостави статут на "стратегическа инвестиция" на проекта за АЕЦ "Аккую".

Отношенията с Европейския съюз

Русия знае за готовността на България да се върне към проекта "Южен поток", но са необходими железобетонни юридически гаранции, заяви пред журналисти руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

"Да, сега виждаме и знаем, че българската страна би искала да се върне към този проект, но ние понесохме определени загуби във връзка с отказа на европейските партньори от реализацията на този проект, а сега само едни намерения не са ни достатъчни, необходими са ни абсолютно железобетонни гаранции от юридически характер. А такива няма", подчерта Путин.

Единствена полза от тази среща ще бъде резултатът от укрепването на отношенията на Турция с Русия, подобряването на диалога с Москва не води до отслабване на отношенията с ЕС, заяви турският министър за ЕС Йомер Челик в интервю за турския телевизионен канал Хабертюрк, цитиран от ТАСС.

"Сега питат за това къса ли Турция връзките с Европа, сближавайки се с Русия. Започва негативна пропаганда по отношение на нашата страна. Отношенията с Русия не трябва да се оценяват като алтернатива. Укрепването на връзките с Русия не означава отслабване на нашите отношения с ЕС", каза Челик.

АНКЕТА: Ще се подобрят ли връзките между Турция и Русия?