Това се случи в телефонен разговор между него и руския му колега на 20 март, след като Путин спечели изборите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Оттогава Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл заради твърденията за руска роля в отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Москва отговори съразмерно.

"На фона на тези събития е трудно да се обсъжда възможността за провеждане на среща на върха", каза на пресконференция представителят на Кремъл Юрий Ушаков. - "Иска ни се да вярваме, че обсъжданията ще започнат. Иска ни се да се надяваме, че в един даден момент ще можем да започнем сериозен и конструктивен диалог."

Той уточни, че предложението на Тръмп е било срещата да се проведе в Белия дом във Вашингтон и коментира, че това е "достатъчно интересна и позитивна идея".

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче планират да обсъдят на срещата си на 3 април в Анкара сирийската проблематика, сътрудничеството в енергийната сфера и вноса на турска селскостопанска продукция, уточни Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Естествено, важен въпрос освен енергетиката е търговията в областта на селското стопанство. Миналата година Русия отмени ограниченията за вноса на редица турски селскостопански продукти и в резултат показателите на турския износ скочиха 1,6 пъти и достигнаха 1 милиард долара. Вероятно на срещата ще се обсъжда и въпросът за прословутите (турски) домати", каза още той.

Ушаков допълни, че Русия ще положи максимални усилия, за да приключи до 2020 г. доставката на зенитно-ракетните комплекси С-400 за Турция.

"Този въпрос е бил повдиган от Турция. Доколкото знам, от наша страна ще бъдат положени усилия това искане на Турция да бъде удовлетворено", каза Ушаков в отговор на въпрос дали Русия възнамерява да ускори доставката на комплексите до 2020 г.

Той заяви, че е планирано до 30 декември 2019 г. газопроводът "Турски поток" да бъде въведен в експлоатация, като по думите му по-голямата част от разрешенията за неговото изграждане са получени. "Доставките по първата тръба ще са за турските потребители, а по втората към границата между Турция и ЕС, където се планира да бъде организирана точка на предаване."

Ушаков добави, че засега не е планирана среща на Путин със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На 5 април обаче в Москва ще пристигне специален представител на китайския президент Си Цзинпин, който ще информира Путин по актуални въпроси, сред които вероятно разговорите миналата седмица между Си и Ким.