В спасителната операция взеха участие италиански, германски и ирландски кораби. Имигрантите са били открити изоставени от трафикантите на петнадесет дървени и надуваеми лодки на 45 километра от бреговете на Либия.

Статистиката за последните пет месеца отчита увеличение на имигрантския поток от Северна Африка към Италия с 10 процента, което предполага, че тази година в страната ще пристигнат повече от 170 хиляди души, предаде БНР.

Британските власти също предупредиха, че до половин милион души може да опитат да извършат опасния преход през Средиземно море това лято, предаде Асошиейтед прес.

Капитан Ник Кук-Прийст, управляващ британският военен кораб "Бълвек", заяви че според достъпните данни 450 00 до 500 000 мигранти чакат на границата в Либия за пътуването през Средиземно море, с надеждата да достигнат италианските брегове.

На борда на "Бълвек" се намираше и британският министър на отбраната Майкъл Фалън, който потвърди, че правителството предвижда стотици хиляди мигранти да опитат да извършат опасния преход това лято.

Фалън заяви, че Европа трябва да обедини разузнавателните си данни и да се заеме с бандите от трафиканти в Либия, които организират преходите.
"Можем да се опитаме да спрем финансирането им. Някои печелят от нещастието на други и можем да направим повече, за да проследим парите", подчерта британският министър.