Президентът на Сърбия Александър Вучич каза за американската новинарска агенция "Блумбърг", че е благодарен на Москва за подкрепата във връзка с Косово, но не поддържа инвазията на Русия в Украйна, съобщава сръбската редакция на Ен1, цитирана от БТА.

"Ние от самото начало казахме, че нямаме възможност и не можем да подкрепим инвазията на Русия в Украйна. За нас Крим е Украйна, както и Донбас е Украйна, и така и ще бъде", каза Вучич.

Сръбският президент подчерта, че е благодарен на Русия за подкрепата във връзка с Косово и това е причината, поради която Сърбия не може да се включи в икономическите санкции срещу Москва.

"Бяхме санкционирани в продължение на почти десет години, по-конкретно осем години, и не вярваме, че това е решението", каза Вучич.

Сърбия се отличава в Европа с позицията си спрямо Русия, напомня "Блумбърг", а националният авиопревозвач Еър Сърбия (Air Serbia) не е прекъснал директните полети до Русия, което е довело до пристигането на много руснаци в Белград от началото на инвазията.

По отношение на косовския въпрос, Вучич коментира, че е много по-реалистично да се върви напред с малки стъпки, вместо да се очаква голямо и бързо споразумение, което би включвало признаването на Косово от Сърбия.

"Трябва с малки стъпки да променим ситуацията в региона, да изградим доверие между двете страни и тогава да видим как можем да постъпим с останалото. Не трябва да мечтаем за нещо, за което всички знаем, че няма да се случи", заключи сръбският президент.

Той изрази увереността си, че гражданите на Сърбия, ако и когато има референдум, ще гласуват за присъединяването на страната към Европейския съюз.

"Знам, че ЕС е нашият път. Няма други пътища", каза Вучич.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля заяви, че Сърбия е нарушила споразумението за регистрационните номера на автомобилите, предаде БТА, като цитира КосоваПрес.

Косовският вътрешен министър написа във Фейсбук, че косовската полиция, по-специално дирекция "Гранична полиция", е установила на няколко гранични пункта нелегални (според Косово) регистрационни номера "КМ" (Косово и Метохия), които са били пререгистрирани през декември 2022 г.

"На база на споразумението между Република Косово и Сърбия (във връзка с регистрационните табели на преводните средства), постигнато в Брюксел през ноември 2022 г., Сърбия се съгласи да прекрати издаването на старите "КМ" табели и пререгистрацията на вече съществуващите такива. Основавайки се на случаите, които са били регистрирани на нашите (косовските) гранични пунктове, Сърбия цялостно е нарушила това споразумение", написа Свечля.

Свечля каза, че косовската полиция не е позволила влизането на превозните средства на територията на Република Косово, като е спазила законодателството на страната и постигнатото в Брюксел споразумение.

Той допълни също, че превозни средства с въпросните регистрационни номера, считани за незаконни от Косово, няма да бъдат допускани да влизат или да действат на територията на страната, тъй като има споразумение за прекратяване на издаването или пререгистрацията им.

"Приканваме всички граждани, собственици на автомобили с такива регистрационни табели, да се явят в пунктовете за пререгистрация, разположени навсякъде в Република Косово, за да регистрират автомобилите си с официалните регистрационни номера на Република Косово", написа Свечля във Фейсбук.

След решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите на косовските сърби с косовски, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили. След преговори и компромис на 23 ноември 2022 година Прищина официално се отказа от смяната на регистрационните номера докато се стигне до окончателно решение.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. ЕС и САЩ се опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.