Бившият британски външен министър Борис Джонсън, който е спряган за бъдещ премиер, обяви днес, че се е разделил с жена си, с която ще се разведат.

54-годишният политик, който напусна поста през юли заради несъгласие с правителствения план за Брекзит, направи това, след като "Сън" съобщи на първа страница, че двойката се е разделила заради негови изневери, предаде АФП, цитирана от БНР.

"Преди няколко месеца, след 25 години брак, ние решихме, че е в наш най-добър интерес да се разделим. В последствие решихме да се разведем и този процес е в ход. Като приятели, ние ще продължим да подкрепяме нашите четири деца в идните години. Повече няма да коментираме", се посочва в съвместното изявление на Джонсън и съпругата му Марина Уилър.

Смята се, че Джонсън прави опити да измести премиера Тереза Мей като лидер на Консервативната партия, която е дълбоко разделена по въпроса как Великобритания да напусне Европейския съюз.

Той бе водеща фигура в кампанията за Брекзит преди референдума през 2016 г. и след оставката си непрекъснато критикува плана на Мей за поддържане на тесни икономически връзки с ЕС.

Таблоидът "Сън" предположи, че новите разкрития за изневери на Джонсън, който е признавал такива в миналото, могат да навредят на шансовете му да поеме лидерския пост. Според други коментатори обаче те могат да "разчистят нещата", като наяве излязат всички компрометиращи материали, преди той да направи опит за поеме властта.

Изявлението за развода идва седмици преди годишната конференция на Консервативната партия, в рамките на която се очаква Джонсън да говори на голям митинг.