На министерски съвет Азаров обясни, че предлагат да бъде решен въпросът с финансова помощ за Украйна и са определили приблизителната й стойност от 20 млрд. евро, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той уточни, че става въпрос за инвестиции, а не за пари от европейския бюджет.

Вчера бившият украински държавен глава Леонид Кравчук заяви, че президентът Виктор Янукович е одобрил план за подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и Европейския съюз през март 2014 г.

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Присяжнюк коментира, че в бъдеще страната му ще се стреми към по-приемливи условия на търговия. Той припомни позицията на Янукович, че ако бъде подписано споразумението в сегашния му вид, украинският селскостопански сектор може да бъде поставен в условия на неравностойна конкуренция.
Киев ще настоява за отмяна на износните субсидии за селскостопански стоки, които се доставят от Европа в Украйна.

"ЕК изключва възможността за смекчаване на условията за Украйна или предоставяне на финансови компенсации. Споразумението за асоцииране с ЕС е споразумение за сближаване, благоденствие и инвестиции. То не изисква никакви компенсации и няма да приемем никакви игри с цифрите", заяви днес говорителят на ЕК Оливие Байи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той изключи напълно възможността за изменение на исканията на ЕС към Украйна, включително освобождаването на Юлия Тимошенко.

По повод спекулациите за влизането на Украйна в ЕС Оливие Байи поясни, че в момента може да става дума само за сближаване и партньорство с Киев, а не за влизане в ЕС.

Берлин окачестви като маневра за отвличане на вниманието искането Украйна да получи 20 милиарда евро, за да подпише споразумението с ЕС.

"Уукраинските ръководители изглежда искат да отвлекат вниманието от факта, че единствено носят отговорността за сегашното положение и за политиката на Украйна", заяви помощник-говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Георг Щрайтер. 

Насилието

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че е разочарована, че украинските власти са използвали сила под прикритието на нощта, за да освободят площад "Независимост" в Киев. През нощта те разтуриха барикадите.
Аштън пристигна в Украйна вчера и се срещна с Виктор Янукович.

Вижте снимки от атаката на площада>>

Украинската полиция за борба с безредиците и частите на вътрешното министерство се изтеглиха по обед от площада и сградата на общината, която е окупирана от протестиращи.
Преди това щурмуваха кметството.

През изминалата нощ специалните подразделения на вътрешните войски на Украйна и специалните части „Беркут” са подготвили щурма под прикритието на  снайперисти, съобщава УНИАН, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.
В 9,30 ч. тази сутрин снайперистите са получили нареждане на напуснат позициите си около площад „Независимост”.