Подписите си нощес положиха колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и командирът на лявата бунтовническа организация Родриго Лондоньо.

Историческото споразумение слага край на половинвековен конфликт, отнел живота на четвърт милион души, припомнят световните агенции.

Церемонията по подписването се състоя в конферентния център на Картахена в присъствието на стотици високопоставени лица, сред които бяха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, кубинският президент Раул Кастро и американският държавен секретар Джон Кери.

Вижте снимки >>

Сантос и Лондоньо, известен с бойния прякор Тимошенко, подписаха с писалка, направена от куршум, върху която беше врязана фразата "Куршумите пишеха нашето минало, образованието - нашето бъдеще". После двамата си стиснаха ръцете.

Всички присъстващи на церемонията - над 2000 души, бяха облечени в бяло като символ на мира.

Сантос заяви, че споразумението ще помогне на Колумбия да спре убийствата и призова колумбийците да го одобрят на насрочения за 2 октомври референдум, който ще определи дали то ще влезе в сила.

Лондоньо нарече Сантос "смел партньор" в постигането на споразумението, до което се стигна след четири години преговори. Той определи сделката като "победа за колумбийското общество и международната общност".

Споразумението предвижда политическо участие на ФАРК, преходно правосъдие за военни престъпления, селски реформи, реинтеграция на демобилизираните бунтовници в гражданския живот.

Също в Картахена вчера бе съобщено, че до референдума в неделя действията си спира друга бунтовническа сила - Армията за национално освобождение. Има известни изгледи Богота да договори мирно споразумение и с нея.