Американското сп. "Тайм" обяви украинския президент Володимир Зеленски и "духът на Украйна" за човек на 2022 г.

В материала за Зеленски се разказва за събитията, последвали руското нашествие, и за това как украинският държавен глава не се е уплашил и не е напуснал страната.

Разказва също как Зеленски се е променил по време на войната: "Сега, шест месеца по-късно, трансформацията е по-видима. Помощниците, които някога са го смятали за лека категория, сега хвалят издръжливостта му. Дребните неща, които някога са го разстройвали, сега предизвикват само свиване на рамене. На някои от съюзниците му им липсва старият Зеленски, шегаджията с момчешката усмивка. Но те разбират, че сега той трябва да бъде различен, по-твърд и глух за разсейване, защото в противен случай страната му може да не оцелее", се казва в материала.

Преди броени дни Зеленски бе обявен за личност на годината и от в. "Файненшъл Таймс".

Според изданието той се е превърнал в лидер на демократичния свят в глобалната борба срещу авторитаризма, която може да определи хода на този век. Той е огледалният образ на измисления обикновен човек, превърнал се в президент, когото той изигра в хитовия сатиричен телевизионен сериал "Слуга на народа", който го изстреля към славата. Той е също така антитеза на руския президент Владимир Путин, скрит в Кремъл, чиято мания за възстановяване на империята коства живота на десетки, а може би и стотици хиляди хора, написа "Файненшъл Таймс".