Критерият е наглед обикновен – кой през годината е оказал най-голямо влияние върху новините – за добро или за лошо.

Редакторите на „Тайм“ са подбрали 11 кандидатури, от които една ще заслужи званието и традиционното почетно място на корицата на списанието.

Две са груповите кандидатури.

Вниманието на американското списание е заслужил екип учени, развили качествено нови методи, които могат да променят ДНК. Те биха могли един ден да помогнат за борба с неизлечими днес заболявания.

Друг колективен фаворит са бунтарите жители на Флинт, щата Мичигън, за разкритието, че питейните източници на града са замърсени с олово.

Следват деветимата индивидуални номинирани (тук те са подредени по азбучен ред на фамилното име на английски).

Симон Байлс.
С олимпийския си дебют в Рио де Жанейро талантливата 19-годишна американска гимнастичка спечели четири златни и един бронзов медал.

Хилъри Клинтън. Бившата първа дама, сенатор от Ню Йорк и държавен секретар на САЩ стана първата жена получила кандидат-президентска номинация от голяма политическа партия. Тя загуби изборите, но победи в народния вот – кулминация на трудна и оспорвана президентска надпревара.

Реджеп Тайип Ердоган.
След като през юли в Турция се провали опит за преврат, президентът затегна контрола си над страната, арестувайки политически опоненти, уволнявайки хиляди държавни служители, закривайки медии.

Найджъл Фараж. Като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), Фараж бе лицето на успешната кампания за напускане на ЕС от Великобритания на ЕС. Референдумът, постигнал тази цел постави началото на глобална популистка вълна против политическите елити.

Бионсе Ноулс, американска певица, актриса и продуцент.

Нарендра Моди, министър-председател на Индия.

Владимир Путин.
Руският президент често беше в заглавията тази година с намесата на неговата страна в Сирия. „Тайм“ сочи и свидетелствата, че руски хакери са проникнали в сървърите на Демократическата партия в САЩ.

Доналд Тръмп. Водейки кампания против статуквото, като популистки кандидат, Тръмп беше избран за 45-и президент на САЩ.

Марк Зукърбърг.
В годината Фейсбук надхвърли прага от 1 милиард мобилни потребители дневно. С това титанът на социалните мрежи получи безпрецедентен глобален обхват.