Броят на намерените тела на жертви на земетресението и вълната цунами в Индонезия е надхвърли 1200 души. Това съобщи индонезийската благотворителна организация Акси Цепат Тангап, цитирана от ДПА и БТА.

"Общият брой на намерените тела е 1203", заяви вицепрезидентът на организацията Инсан Нуррохман.

Индонезийското правителство пък обяви, че близо 1200 задържани са избягали от три индонезийски затвора по време на застигналите страната природни бедствия, предаде Франс прес.

"Сигурна съм, че затворниците са избягали, защото са се уплашили от земетресението. Явно това е било въпрос на живот и смърт за тях", заяви пред Франс прес служителката на министерството на правосъдието Шри Пугу Утами.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо разреши страната да приеме международна помощ, за да се справи с последиците от силното земетресение и последвалото цунами на остров Сулавеси, заяви ръководителят на индонезийския инвестиционен съвет Томас Лембонг, цитиран от световните агенции.

Той заяви, че ще координира получаваната от различни части на света помощ от частния сектор.

В град Палу, който беше тежко засегнат, се подготвя погребването на стотици жертви в масов гроб, посочва Асошиейтед прес.

Припомняме, че в петък вечерта земетресение с магнитуд 7,5 предизвика приливни вълни, високи до шест метра. Към момента на бедствието в Палу е имало 61 чужденци, повечето от тях не са в неизвестност. В неизвестност са трима гости от Франция и един от Малайзия. Оцелелите ще бъдат евакуирани в град Макасар, намиращ се също на Сулавеси.