По думите на Свен Педерсен, главен изпълнителен директор на компанията собственик "Th. Broevigtank Shipowners", химикаловозът "Ю Би Ти Оушън" следвал маршрут от Обединените арабски емирства до Танзания.
Вчера капитанът на кораба се свързал с компанията и съобщил за отвличането, предаде БТА. По думите на Педерсен "оттогава няма връзка с танкера и не се знае нищо за него". Всички моряци на борда са от Мианма. Плавателният съд, регистриран на Маршаловите острови, пренасял мазут.

Сомалийските пирати държат в плен 13 български моряци, част от екипажите на два отвлечени от тях кораба.
Корабът "Ейшън глори" бе похитен на 1 януари в Аденския залив. В екипажа му има 8 българи от Варна, Шумен, Велинград и Ямбол. На 29 декември пиратите успяха да пленят и танкера "Сейнт Джеймс Парк". На борда му има петима българи.

По-късно днес стана ясно, че турски командоси са заловили седем сомалийски пирати, плаващи на малка лодка в Аденския залив. Това се казва в изявление на Генералния щаб на турската армия.
Според текста, поместен на уебсайта на армията, турската фрегата “Гемлик“, която участва в международна мисия за борба с пиратството в Аденския залив, се е натъкнала вчера сутринта на подозрителна лодка в охранявания коридор за търговски плавателни съдове. Фрегатата е принудила лодката да спре и турските командоси заловили пиратите на борда.