Това съобщи пред БНТ главният редактор на руското издание „Морски бюлетин” Михаил Войтенко. Това е най-известното руско специализирано интернет издание за морски новини.

Вчера агенция "РИА Новости" съобщи, че пиратите са извели кораба в океана и той се движи, като предположенията са, че целта им е да го използват като втора своя база. Досега „Ейшън глори” бе на котва редом до другия похитен кораб „Сейнт Джеймс Парк”, на който също има българи. Около него засега няма тревожни новини.

Още преди 10 дни обаче морските разбойници подложили екипажа на "Ейшън глори" на силен натиск. Те докарали до сълзи капитана Велико Великов - накарали го да напише прощално писмо, поставили го на колене и инсценирали разстрела му, разказа Войтенко.
Той твърди, че има пълно доверие на източниците си, които се намират на самия кораб. Досега журналистът мълчал за случилото се, защото според него медийният шум по-рано би бил в полза на пиратите.

Войтенко коментира, че поведението на групировката, отвлякла „Ейшън глори”, го притеснява. Пиратите са поискали твърде висок откуп – повече от 9 млн. долара.
Той коментира, че от Командването на коалиционните сили в Аденския залив са потвърдили, че в петък пиратите са извели „Ейшън глори” в океана. Войтенко също предполага, че те искат да използват кораба за своя морска база, което би било прецедент. Той обаче не изключва възможността корабът да е изведен в открито море, за да бъде оказан натиск в преговорите.

Михаил Войтенко е най-известният руски журналист, специалист  по мореплаване. Преди няколко месеца той емигрира от Русия, след като обяви, че е заплашван заради разкрития около изчезналия руския кораб „Арктик сий”. Той е дал интервюто за БНТ по телефона, защото, по думите му, все още е опасно да се върне в родината си.

Кенийският основател на организацията "Програма за помощ на моряците" Андрю Мвангура, който се смята за посредник при преговорите с отвлечените напоследък морски съдове в Аденския залив, не потвърди информацията за натиск върху собствениците на кораба.
"Не мога да коментирам това. Не съм сигурен в тази информация. Не знам дали е истина", заяви той.
На въпрос какво може да означава придвижването на кораба, Мвангура отговори: "Не ми е известно. Може би пиратите, които са на борда, просто искат да сменят местоположението на кораба. Според тях вероятно е дошло време да сменят позицията си. Необходимо е да се наблюдава още движението на кораба, за да се определи неговия курс. Но още е рано да се правят изводи. Корабът продължава да се движи и се движи съвсем бавно".