Според него никой не може да каже колко време ще текат разговорите за освобождаването на двата плавателни съда и екипажите им, предаде БТА.

Капитан Раданов допълни, че моряците и на двата кораба са живи и здрави. Българите от екипажа на "Ейшън глори" вече два пъти са се свързали с роднините си. Засега единственият контакт с моряци от "Сейнт Джеймс парк" е първото обаждане на капитана на кораба до близките му в Русия, когато той съобщи, че всички на борда са добре. На моряците от "Сейнт Джеймс Парк" вероятно засега не е разрешено да говорят, каза още Раданов. Тяхна снимка беше изпратена до централата на "Зодиак" в началото на седмицата, припомни той.

Различните начини за доказване, че заложниците са живи, навежда на мисълта, че става въпрос за две различни пиратски банди, коментира шефът на варненския офис на "Зодиак" пред Дарик.  Според него при добро развитие на преговорите двата похитени кораба може да бъдат освободени по различно време.

На двата отвлечени плавателни съда има общо 13 българи. Петима от тях - Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев, са част от екипажа на „Сейнт Джеймс парк". От българите на кораба „Ейжън глори" за момента е ясна самоличността само на капитана Велико Великов, на 36 години от Варна. Танкерът „Сейнт Джеймс парк" бе похитен на 28 декември, а автомобиловозът „Ейшън Глори" - на 1 януари.

Според запознати, пиратите ще поискат откуп между $2 и $3 млн. за всеки кораб, но ще свалят после и под $1 млн. Раданов добави, че се надява драмата да свърши възможно най-бързо, като припомни случаи на освобождаване и след 2-3 седмици, съобщи "Стандарт".

 Преговарящият Андрю Мвангура заяви, че очаква развръзка до шест седмици, ако изпълнят исканията на пиратите. Директорът на Международното бюро по корабоплаване в Лондон, което докладва за пиратските нападения, кап. Потенгал Мукундан обаче отрече кениецът да е водеща фигура в преговорите за "Ейжън Глори" и "Сейнт Джеймс Парк".

Той помага с информация и други неща, но доколкото знам, фирмата има свои професионални преговарящи от Сомалия. По принцип контактът се осъществява чрез сателит. Поне 8 седмици ще се нужни за договаряне на откупа, твърдят от Лондон.