Около 21,30 българско време на 1 януари пирати са отвлекли автомобиловоза "Ейшън Глори" ("Азиатска слава"), менажиран от фирма "Зодиак". Корабът е с 25-членен екипаж, от който осем българи. Капитанът на кораба е от Варна и е на 32 години.

Това е втори плавателен съд с българи на борда, който беше похитен от пиратите в рамките на няколко дни. Другият отвлечен кораб, на който има 5-има български моряци – британският танкер „Сейнт Джеймс Парк”, вече е на котва на сомалийския бряг.

Отвлечените на "Ейшън Глори" осем български моряци са от Шумен, Ямбол, Велинград и Варна. Те не са пострадали, допълни кап. Продан Раданов.
Петима са моряците от Варна.

Корабът, който е под британски флаг, е пътувал от Сингапур за Джеда, Саудитска Арабия, посочи Раданов, цитиран от БТА. Построен е през 1994 г. Бруто тонажът му е 44 818. В 25-членния екипаж, освен 8-те българи, има десет украинци, петима индийци и двама румънци.

"Министерството на външните работи (МВнР) и Кризисният щаб поддържат връзка с оперативното командване на въоръжените сили на Европейския съюз - мисия „Аталанта” и с българското посолство в Лондон, чрез което се осъществява връзката с оперативното командване. Там се намира и седалището на фирмата „Зодиак Меритайм”, която е съдействала при наемането на осемте български моряци на кораб „Ейшън Глори”. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

Антипиратската мисия на Европейския съюз ИЮ НАВФОР и британското външно министерство потвърдиха, че пирати са отвлекли британския товарен кораб "Ейшън глори", на борда на който има осем българи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Говорителят на НАВФОР Джон Харбър отбеляза, че корабът е бил отвлечен далеч извън обхвата на военноморската мисия. Той обаче заяви, че засега няма информация каква е националността на пиратите, отвлекли "Ейшън глори".

Петимата българи от другия отвлечен кораб „Сейнт Джеймс Парк”, са се свързали снощи със своите близки, допълни Драговест Горанов. Моряците са заявили, че са в добро състояние, имат храна и вода.

За радио Варна министърът на външните работи Румяна Желева съобщи, че Кризисният щаб към външно министерство е вече постоянно действащ и се активира при всеки инцидент с българи по света.