Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън разказва в мемоарна книга живота си и обяснява защо е рискувал свободата си, за да се превърне в може би най-прочутия изобличител на всички времена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Книгата ще се появи на пазара във вторник и е озаглавена "Permanent Record". Сноудън, който сега живее в изгнание в Русия, за да избегне арест в САЩ по силата на закона за шпионажа, разкри преди шест години мащабите на американското електронно следене. В книгата си той казва, че шестте години, през които е работил в АНС и ЦРУ, са го довели до извода, че американското разузнаване е "хакнало конституцията" и е изложило свободата на всеки на риск. Така той не е имал избор, освен да се обърне към журналисти и да разкрие пред света онова, което знае.

В книгата той разказва за своето израстване през 1980-те години от детството си в Северна Каролина и в предградие на Вашингтон, където майка му работила като чиновничка в Националната агенция за сигурност (НСА), а баща му служил в Бреговата охрана на САЩ. Още като тийнейджър младият Едуард се увлякъл по компютри и интернет и дори успял да хакне сайта на секретната американска ядрена лаборатория в Лос Аламос, благодарение на което бил забелязан и му била предложена работа в НСА. Там той с нарастваща неприязън виждал каква власт дават високите технологии на шпионажа да следи личния живот на хората чрез електронната им кореспонденция и дори да ги шантажира, отбелязва АП.

В интервю за британския вестник "Гардиън" по повод излизането на книгата си Сноудън разкрива, че преди две години тайно се е оженил в Русия за своята отдавнашна приятелка Линдзи Милс - факт, неизвестен досега. Връзката им датирала от 2009 г. Впоследствие, след бягството му в Русия, тя се прехвърлила при него.

Той признава колко бил изненадан, когато отворил вратата на московското си жилище и я видял, и казва, че бил готов да получи плесница за това, че я напуснал без обяснение при бягството си от САЩ. "Изобщо не заслужавам в живота си такъв прекрасен човек като нея", казва той в интервюто, цитирано от ТАСС.

На 1 август 2014 г. той получи право на пребиваване в Русия за срок от 3 г., което после бе продължено със същия срок. В САЩ срещу него има официално обвинение по два члена от закона за шпионажа, по които го заплашва присъда до 10 г. Представители на американската администрация неведнъж са заявявали, че го смятат за предател и нямат намерение да му простят, защото е нанесъл сериозна вреда на националната сигурност на САЩ.