Това съобщи днес Пентагонът, цитиран от Франс прес и БТА.

Снарядите с обеднен уран са ефикасни за стрелба по укрепени отбранителни съоръжения. Обаче употребата им е критикувана, тъй като застрашава здравето, както на бойците, които боравят с тях, така и на населението наоколо.

Програмата на ООН за околната среда оценява обеднения уран като "тежък метал, химичен и радиологичен замърсител", запазил "близо 60% от радиоактивността на природния уран".

В Сирия боеприпаси с обеднен уран (DU - от англ. съкращение) са използвани два пъти според Пентагона. На 16-и и на 22 ноември 2015 г. с тях са обстрелвани колони автоцистерни на ИДИЛ. Тогава бяха унищожени стотици камиони.

Майор Джош Джак, говорител на военното командване в Близкия изток, каза, че в тези две операции са използвани 5265 30-милиметрови снаряда с обеднен уран.

Изстреляни са от щурмови самолети А-10 наред със запалителни снаряди. Тази комбинация, уточни офицерът, "беше избрана с цел да повиши вероятността от унищожаване на потока камиони".

При нужда САЩ може отново да използват такива муниции против джихадистите, посочи говорителят.

Смята се, че боеприпасите с обеднен уран са сред възможните причини за "синдрома на Залива" - здравословните проблеми на ветераните от войната за освобождаване на Кувейт през 1991 г. Липсват обаче строго научни доказателства за влиянието им.

Програмата на ООН за околната среда започна изследвания и организира почистване на зоните, засегнати от такива боеприпаси, по време на войните в Югославия преди две десетилетия и в Ирак през 2003 г., припомня АФП.

В част от Западна България упорита мълва (без ясни доказателства) за презгранично замърсяване с обеднен уран вървеше при американските бомбардировки над Югославия в косовската криза (март - юни 1999-а).