Най-малко девет души, включително 10-годишно момче, загинаха, а няколко други бяха ранени при блъсканица в търговски център в угандийската столица Кампала по време на новогодишните празненства, съобщи полицията, цитирана от Франс прес и БТА.

След като пред търговския център Фрийдъм сити в южната част на столицата бяха изстреляни фойерверки, тълпи, бързащи да ги видят, се заклещиха в тесен коридор в търговски център, "последва блъсканица, в резултат на която загинаха петима души, а много други бяха ранени", се казва в изявление на говорителя на полицията Лука Овоесигире.

"Спасителите пристигнаха на мястото на инцидента и транспортираха ранените до болница, където беше потвърдена смъртта на общо девет души", добави той.

Овоесигире заяви, че сред жертвите има "млади хора", и определи инцидента като плод на "безразсъдство и небрежност", без да дава повече подробности.

Това бяха първите от три години насам новогодишни тържества в Уганда, африканска държава в района на Големите езера. Обществените прояви бяха ограничени поради пандемията от КОВИД-19 и проблемите със сигурността, припомня АФП.