Заплахи за живота си е получавал министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас заради споразумението за името, съобщи самият той в интервю за радио 24/7, съобщава гръцкото издание "Вима".

Кодзиас каза, че е получил пакети с кръв и пръст, куршуми, както и заплашителни писма срещу него и семейството му.

В коментар за протестите срещу споразумението със Скопие Кодзиас каза, че е чул лозунги като "дайте ни оръжие, да превземем Скопие", и попита защо прокуратурата не се намесва и защо най-голямата опозиционна партия Нова демокрация не е осъдила тези прояви.

Кодзиас коментира и действията на областния управител на област Централна Македония Апостолос Дзидзикостас, който свика среща на представители на местното самоуправление и на църквата в областта и призова за незабавно провеждане на референдум за споразумението, като заяви, че жителите на областта "не приемат в никакъв случай и по никаква причина да отстъпят на Скопие "македонска" идентичност, националност, език и име". Кодзиас обвини Дзидзикостас, че се опитва да създаде гръцка "Северна лига" и че поведението му е "като на всички шовинисти, които не уважават и не ценят никакви други народи, а само кариерата си".

В заключение Кодзиас заяви, че "трябва да престане реториката на омразата и терорът над политици".