Бивш китайски министър на правосъдието бе осъден на смърт с двегодишно отлагане на изпълнението на присъдата, предаде Асошиейтед прес, като се позова на информация от днес на китайската държавна телевизия.

Ексминистърът Фу Чжънхуа бе осъден по обвинения във взимане на подкупи и в оказване на помощ на престъпници, включително и на брат си, за прикриване на незаконна дейност.

Това е поредната присъда срещу високопоставен представител на властите в рамките на кампанията на китайския лидер Си Цзинпин за борба с корупцията, която започна в края на 2012 г.

67-годишният Фу се призна за виновен по обвинението в злоупотреба със служебно положение както в качеството си на министър, така и като ръководител на полицията на Пекин.

В Китай смъртните присъди с отлагане на изпълнението на присъдата обикновено биват заменяни с дълги присъди за лишаване от свобода, ако бъде преценено, че осъденият се е поправил като личност.

Ако присъдата на Фу бъде заменена, той ще бъде осъден на доживотен затвор без замяна, съобщи Китайската централна телевизия, цитирана от БТА.

Фу бе осъден малко преди конгреса на Комунистическата партия на Китай, който ще се състои в средата на следващия месец, отбелязва Франс прес.