Южна Корея ще "нормализира" ключово военно споразумение с Япония, съобщи служител на Министерството на отбраната, цитиран от Франс прес и БТА. 

Споразумението за обща сигурност и военна информация беше подписано през 2016 г., като дава възможност за обмен на разузнавателни данни, особено засягащи Пхенян.

Южнокорейският лидер Юн Сук-йол замина в четвъртък за Япония за среща на високо равнище с японския си колега Фумио Кишида. Целта му е подобряване на дипломатическите отношения, подкопани от исторически спорове относно принудителния труд по време на японската колонизация на Корея през 1910-1945 г.

Според съобщения в медиите по време на срещата на върха между двете страни, която не се е провеждала на такова ниво от 12 години, президентът Юн е заявил на министър-председателя Кишида, че желае "пълно нормализиране" на договора.

След срещата южнокорейското външно министерство е било помолено "да предприеме необходимите стъпки" в тази посока, заяви за АФП служител на министерството на отбраната, пожелал анонимност.

През 2019 г. Сеул беше поставил под въпрос пакта, заплашвайки да го прекрати, тъй като отношенията с Токио се влошиха заради търговски въпроси, както и заради враждата, наследена от времето на японската окупация. Тогава САЩ предупредиха, че прекратяването на споразумението ще бъде от полза за Китай и Северна Корея. Сеул се съгласи да поднови договора "условно" часове преди изтичането му, но предупреди, че може да го "прекрати" по всяко време.

Изправени пред нарастващата заплаха от страна на притежаващия ядрено оръжие Пхенян, двете съседни страни се договориха за съвместни действия.