В Германия е арестуван служител на Федералната разузнавателна служба (BND) по подозрение, че е предавал секретна информация на руското разузнаване, съобщава сайтът на Федералната прокуратура на Германия.

Полицията е задържала служителя на BND Карстен Л. в Берлин. Претърсени са апартаментът и офисът му, както и домът на друго неназовано лице.

Карстен Л. е обвинен в държавна измяна. Според прокуратурата през 2022 г. той е предал на руската разузнавателна служба информация, получена по време на работата му в BND, която е съдържала държавни тайни. Обвиняемият е задържан под стража по разпореждане на съда.

Германският канцлер Олаф Шолц е бил информиран за офицера от разузнаването, заподозрян в държавна измяна, преди няколко седмици, пише сп. "Шпигел".

Федералната разузнавателна служба на Германия е научила за евентуалния случай на държавна измяна сред своите служители "в рамките на собствената си разузнавателна дейност", заяви ръководителят на BND Бруно Кал. Когато информацията се потвърждава по време на "обширно" вътрешно разследване, службата се свързва с прокуратурата.

Кал не разкрива подробности за случая, за да не позволи на Русия да навреди на Германия. "В случая с Русия имаме работа с държава, с чиято безскрупулност и готовност за насилие трябва да се съобразяваме", казва шефът на немското разузнаване.