Първи случай на маймунска шарка е потвърден в Словения, съобщава ДПА. Заразеният е мъж, който е пребивавал на Канарските острови, съобщи днес телевизия Ен1.

Мъжът е бил прегледан в Университетската болница в Любляна, но не е хоспитализиран, съобщава телевизията.

Висш съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното разпространение на маймунска шарка в развитите страни като "случайно събитие", което може да се обясни с рисковото сексуално поведение при две неотдавнашни масови събития в Европа, съобщи в понеделник Асошиейтед прес.

В интервю за световната агенция, д-р Дейвид Хейман, който е оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО, заявява, че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две рейв партита, проведени в Испания и Белгия.

"Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен. Изглежда, че сексуалният контакт вече определя това предаване", каза Хейман.

Този факт бележи значително отклонение от типичния модел Словения съобщи за първи случай на маймунска шарк в Централна и Западна Африка, където хората са заразяват предимно от животни като диви гризачи и примати, а огнищата не се разпространяват извън ареала.