Словения, която от октомври въведе строги карантинни мерки, за да пресече втора вълна на коронавируса, ще облекчи значително от понеделник ограниченията на фона на спад на броя на новите случаи на COVID-19, предаде АФП.

Забраната за пътувания /извън територията на общината/ е отменена, ние ще можем да пътуваме в цялата страна, съобщи министърът на вътрешните работи Алеш Хойс пред журналисти.

Освен това всички магазини ще могат да отворят отново врати при условие служителите да бъдат подлагани на редовни тестове за коронавируса.

Учениците, част от които се върнаха в училище през януари, ще могат вече да се върнат всички в клас след продължило четири месеца дистанционно обучение.

Отново ще бъдат разрешени събирания, при условие че групата не надвишава 10 души.

Вечерният час от 21.00 часа до 06.00 часа остава в сила до по-трайно подобряване на ситуацията.

В ски курортите вече ще може да се представи негативен тест за коронавирус, направен преди седем дни, а не преди 24 часа, за да могат да се ползват пистите. Почти всички ски курорти в страната бяха отворени отново в края на януари.

Въпреки ограничителните мерки, въведени през октомври, Словения успя да постигне спад в броя на новозаразените и на хоспитализираните пациенти едва през последните седмици.

В Словения с население от 2 милиона души от началото на пандемията от вируса са починали 3700 души, което я превръща във втората най-засегната страна от ЕС спрямо броя на населението й със 177 починали на 100 000 жители.

В същото време Германия обяви, ще затвори границите си с Чехия и австрийската провинция Тирол, където са регистрирани голям брой случаи на силно заразни варианти на новия коронавирус. Това съобщи днес германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс.

Зеехофер каза пред в. "Зюддойче цайтунг", че решението е договорено с канцлерката Ангела Меркел и с вицеканцлера Олаф Шолц. Очаква се мярката да влезе в сила в неделя вечерта, уточни той и отбеляза, че се договарят изключения.