Правителството на Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна, предаде Ройтерс. Новината съобщи днес словашкият премиер Едуард Хегер, който написа в Twitter, че става дума за 13 машини. Така Словакия засилва военната помощ за Киев.

Братислава също ще изпрати ЗРК "Куб" на Украйна, заяви Хегер. По думите му правителството единодушно е одобрило решението за доставка на военна техника.

Последва реакция от Москва. "Имам чувството, че предават за скрап старата техника, тя ще бъде унищожена", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Предишния ден Полша заяви, че съвсем скоро ще предаде на Киев четири изтребителя МиГ-29.

Полша ще предостави изтребители на Украйна, ход, който представлява сериозна ескалация на военната помощ за Киев, пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че решението на Варшава да изпрати на съседката си първа партида от четири от самолетите си МиГ-29 може да доведе до това и други членки на НАТО да предоставят на Украйна изтребители, което е отдавнашно искане на Киев.

Досега поддръжниците на Украйна в алианса ѝ изпращаха единствено резервни части за авиопарка ѝ от съветски самолети, на фона на опасения, че изпращането на годни за използване самолети на Киев може да бъде възприето от Москва като пряка намеса във войната, коментира "Гардиън". Преди година Полша предложи да предостави на САЩ всички свои изтребители МиГ и оттам през базата Рамщайн в Германия да бъдат предадени на Украйна, но Вашингтон не прие, припомня изданието.

"Дейли телеграф" отбелязва, че се очаква съюзниците от източния фланг на НАТО да заменят всякакви изтребители МиГ, които изпратят на Украйна, със съвременни самолети, с които да бранят небето си.

Западните страни все още отказват да изпратят на Украйна самолети, отговарящи на натовските стандарти, като например американски Ф-16 или "Тайфун" на Кралските военновъздушни сили на Великобритания, въпреки призивите на украинския президент Володимир Зеленски да го направят, посочва вестникът.

Решението на Полша представлява скъсване с отдавнашното табу в мисленето на НАТО, че подобен ход може да накара Русия да изостри военния конфликт в Украйна. Според западните страни за Киев би било много по-добре да получи самолети МиГ, защото украинските летци са обучени да летят на такива машини и защото за тези изтребители има изградена инфраструктура в Украйна.

"Дейли телеграф" припомня, че Великобритания се е съгласила да обучава украински пилоти, и отбелязва, че вероятно Обединеното кралство се е съгласило да изпрати свои самолети "Тайфун" да пазят небето на източноевропейските страни, които предоставят съветски самолети на Киев, за да ги компенсира.

Полша обяви, че ще стане първата страна от НАТО, предоставила изтребители на Украйна, пише "Вашингтон пост".

Изданието отбелязва, че решението на Варшава да изпрати на Киев първа партида изтребители МиГ ще увеличи натиска върху останалите съюзници от НАТО да направят същото.

Споразумението за прехвърлянето на самолетите представлява нов етап в западната помощ за Украйна и с нея бе преминат нов "рубикон" в процеса на вземане на решения в НАТО, както се изрази украинският министър на отбраната Олексий Резников. Досега често пъти алиансът се въздържаше да предостави даден вид въоръжение на Киев, но впоследствие се съгласяваше с оглед на развитието на ситуацията на бойното поле, отбелязва "Вашингтон пост".

Но разликата сега е, че водещата роля в решението за предоставянето на изтребителите не е на САЩ, които са най-големият дарител на оръжие за Украйна. Вчера правителството на президента Джо Байдън препотвърди позицията си, че няма да изпраща самолети Ф-16 на Киев с основанието, че на този етап от тях не би имало полза, защото най-малкото украинските летци няма да успеят да се научат да летят на тях до началото на очакваната пролетна украинска контраофанзива.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че решението на Полша да предостави изтребители отново я нарежда на водещо място във формирането на европейската политика по отношение на Украйна, след увенчалите се с успех усилия на Варшава да сглоби коалиция от страни, готови да изпратят на Киев танкове германско производство "Леопард 2".

Предоставянето на изтребителите е поредният израз на подкрепа от Полша и европейските страни във време, когато Киев се подготвя за пролетна офанзива срещу отбранителните позиции на руските войски.

"Файненшъл таймс" също отбелязва, че решението на Полша да изпрати бойни самолети представлява важен нов момент в западната помощ за Украйна.

Изданието припомня, че Полша и Словакия още отпреди това са изразили готовност да предоставят на Киев самолети МиГ-29, но само като част от "коалиция" от западни страни и само след обещание от другите натовски държави, че ще ги овъзмездят за съветските самолети с други.

Полските ВВС разполагат с 28 изтребителя МиГ-29, но възнамеряват постепенно да ги снемат от въоръжение и в бъдеще да ги заменят с американски Ф-35 и южнокорейски ФА-50. Словакия има около десетина. Сред другите натовски авиации с подобни самолети са тези на България, Хърватия и Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс".

Кремъл преди е казвал, че обсъжданията да се предоставят изтребители на Украйна показват, че западните страни се доближават до воденето на пряка война с Русия, посочва вестникът.

Междувременно стана известно, че Белгия ще предостави на Украйна още 230 единици военно-транспортна техника, съобщиха местни медии. Уточнява се, че се предвижда да бъдат осигурени 150 високопроходими камиона, въведени на въоръжение през 1986 г. и които постепенно отпадат от употреба. Белгия разполага с над 1200 бройки от тази техника и част от камионите вече са предадени на украинската страна.

Предвижда се също да бъдат осигурени 80 бронирани машини "Линкс" италианско производство, които се използват от 2007 година. Белгийската войска разполага общо с над 400 единици от тази техника, за която се отбелязва, че не е достатъчно надеждна и предстои да бъде заменена с по-ново поколение машини, купени през 2020 г. от САЩ.

Медиите уточняват, че решението за изпращането на тези два вида транспортни средства е било взето през януари. Допълва се, че се обмисля осигуряването на миночистачи за Украйна, но едва след като Белгия получи догодина от Франция доставка на нов кораб за разчистване на мини.