Новото словашко правителство, съставено от технократи, положи днес клетва пред президентката на Словакия Зузана Чапутова. Кабинетът ще управлява страната до предсрочните избори през септември в условията на политическа криза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Людовит Одор, бившият заместник-управител на централната банка и уважаван икономист, е новият премиер. Правителството му е съставено от 15 министри. Дипломатът Мирослав Влаховски е назначен на поста министър на външните работи, а Мартин Шкленар, бивш високопоставен служител в министерството на отбраната - за министър на отбраната.

Одор, който произхожда от унгарското малцинство в Словакия, не е свързан с никоя политическа партия. Нито един член на неговото новосформирано правителство няма да участва в предстоящите избори. "Не можем да правим чудеса, но може да очаквате от нас да осигурим нормалното функциониране на държавата", заяви новият министър-председател.

Словакия е без стабилно правителство от 15 декември, когато коалиционното правителство, ръководено от министър-председателя Едуард Хагер, загуби вота на недоверие в парламента, внесен от опозицията след месеци на политическа криза. Първоначално Чапутова помоли Хегер да оглави служебен кабинет до провеждането на предсрочните избори през септември. Въпреки това след като четирима членове на служебния кабинет напуснаха постовете си, Хегер подаде своята оставка и Чапутова реши да бъде съставено правителство от технократи.

Правителството на Одер ще премине през процедурата на вот на доверие в парламента в рамките на 30 дни.

Президентката на Словакия заяви, че в ограниченото си време новото правителство трябва да се съсредоточи върху стабилизирането на настоящата ситуация в страната, да подготви бюджет за следващата година и да организира произвеждането на предсрочните избори, насрочени за 30 септември.

Правителството на Хегер твърдо подкрепяше Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия и предостави на украинските въоръжени сили исканите от тях оръжия, в това число и 13 съветски изтребителя МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана С-300.

Някои настоящи опозиционни лидери, включително и бившият министър-председател Роберт Фицо, се противопоставят на продължаването на военната подкрепа за Украйна и на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Според нови социологични проучвания Фицо и неговата лява партия "Смер - Социална демокрация" са фаворити за спечелването на предстоящия вот.