Пазарният обменен курс на иранския риал се повиши значително спрямо основните чуждестранни валути през последните дни на фона на съобщенията за победа на Джо Байдън на президентските избори в САЩ.

На 4 ноември обменните бюра в Техеран търгуваха при курс от около 300 000 риала за един долар и 350 000 риала за едно евро. След това, на фона на съобщенията, че Байдън води в изборните резултати, националната валута на Иран няколко дни укрепваше. Днес един долар се разменяше за около 250 000 риала, а едно евро - за 295 000 риала. Така за четири дни курсът на иранската валута е скочил с около 16 на сто. Пазарният курс не е бил около 250 000 риала за долар от началото на септември.

Иранският президент Хасан Рохани призова победителя на президентските избори в САЩ Джо Байдън да върне Съединените щати в иранското ядрено споразумение.

"Сега следващото американско правителство има възможност да компенсира за грешките от миналото и отново да тръгне по пътя на спазване на международните споразумения", заяви Рохани, цитиран от иранската държавна информационна агенция ИРНА.

Иран се надява Съединените щати да променят политиката си след победата на кандидата на демократите Джо Байдън на американските президентски избори, заяви днес в Туитър иранският вицепрезидент Есхак Джахангири.

"Ерата на Доналд Тръмп и неговия авантюристичен и отправящ заплахи за война екип най-накрая приключи...надяваме се, че сега Съединените щати ще променят разрушителната си политика", изтъкна Джахангири.

След изборите САЩ следва да се завърнат към поетите от тях международни задължения, каза още високопоставеният представител на иранските власти.

През мандата на Доналд Тръмп напрежението между Съединените щати и Иран ескалира. Едно от знаковите решения на Тръмп в сферата на външната политика бе едностранното изтегляне на САЩ от иранското ядрено споразумение през 2018 г., отбелязва Асошиейтед прес. Правителството на Тръмп възобнови санкциите срещу Иран, което се отрази негативно върху иранската икономика.