Двайсет индийски войници са загинали в сблъсък с китайски военни високо в Хималаите, в граничен район, за който двете ядрени държави спорят от години, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на индийски служители.

Сблъсъкът, станал вчера в района Ладах по т.нар. линия на фактически контрол, която заменя границата между двете държави, е първият конфликт между Индия и Китай от 1975 г., при който има загинали. Според индийски източници, пожелали да останат анонимни, по време на конфронтацията нито една от страните не е произвела изстрели, водел се е ръкопашен бой, използвани са били и камъни.

Първоначално индийската армия съобщи за трима загинали индийски войници, но по-късно бе дадена нова информация за 20 загинали и 17 ранени в критично състояние.

Китай обвини индийските сили в извършване на "провокационни нападения" срещу неговите войници, но не даде подробности и не каза дали има жертви от китайска страна.

Според експерти за двете страни ще е трудно да намалят напрежението, но е малко вероятно да се стигне до война, защото и двете държави не могат да си позволят конфликт, отбелязва Асошиейтед прес.