Броят на потвърдените жертви при земетресенията и предизвиканите от тях вълни цунами в Индонезия е 1234, повечето от които са в град Палу, предаде ДПА. Говорителят на Националната агенция за справяне с бедствията Сутопо Нугрохо съобщи, че 99 човека остават в неизвестност. 799 души са били ранени, а над 61 000 са били принудени да напуснат домовете си.

Четири дни след опустошителното бедствие жителите на силно засегнатия от природните бедствия град Палу все още не са получили никаква помощ от правителството и това провокира възмущението им, предаде Асошиейтед прес.

Само няколко служители на гражданска защита пристигнаха днес сутринта в града, за да огледат нанесените щети, докато един-единствен багер се опитва да разчисти път сред отломките. Навсякъде по улиците има разпилени снимки, книги, дрехи и други вещи, описва ситуацията кореспондент на агенцията.

След труса в Индонезия

Снимка: БТА

Индонезийският остров Сулавеси бе ударен в петък от две земетресения. Вторият, по-силен трус, който бе с магнитуд 7,4, предизвика разрушителни приливни вълни.

След опустошителния трус от 7,4 по Рихтер в Индонезия

Снимка: АП/БТА

След труса в Индонезия

Снимка: БТА

Вижте 14 снимки след опустошителното бедствие >>

Жителите на Палу разказват как пометени от стихията, къщите им са озовали на десетки метри от местата, където са се намирали. Гладни хора нахлуват в магазините и грабят кашони с храна.

"Обърнете внимание на Донгала (района от остров Сулавеси, където се намира Палу), господин Джокови. Тук все още има много села, нуждаещи се от помощ", извика пред камерите на индонезийска телевизия местен жител, обръщайки се към президента на Индонезия Джоко Видодо, често наричат Джокови.