Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган определи като продуктивна тристранната среща на Русия, Турция и Иран за Сирия, която се проведе в Анкара, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.

Ердоган: 3 млн. сирийци могат да се върнат в зоната за деескалация

Ердоган каза, че лидерите на трите страни са взели редица важни решения, които пораждат надежда за намиране на политическо решение на сирийската криза, предаде ТАСС.

Турският президент съобщи това на пресконференцията на тримата лидери след края на срещата на върха.

В съвместно изявление на тримата държавни глави от форума в Анкара се казва, че следващата среща на върха ще бъде в Техеран. На нея ще се обсъждат регионални и международни събития, а също и сътрудничеството в различни сфери.

На пресконференцията пък Ердоган каза, че до три милиона сирийски бежанци могат да се върнат в планираната зона за сигурност в Северна Сирия, ако тя бъде разширена от турската граница до Деир аз Зур и Ракка, предаде Ройтерс.

Ердоган каза, че ако по въпроса за зоната за сигурност Анкара не успее да постигне договореност с Вашингтон в идните две седмици, то Турция ще я сформира сама, допълва ТАСС.

Турският президент също така каза, че е недопустимо да се оказва поддръжка на терористични организации в Сирия под предлога на борбата с ислямистите от "Ислямска държава", визирайки Сирийските демократични сили, в които влизат и кюрдските Сили за защита на народа, подкрепяни от САЩ. Анкара гледа на тези сили като на свързани с Кюрдската работническа партия, която е забранена в Турция.

Ердоган съобщи, че трите преговарящи страни днес са преодолели разногласията по съставянето на Конституционна комисия в Сирия, допълват ТАСС и Ройтерс. Той допълни, че този орган скоро ще започне работа.

Путин за това как ще се намали напрежението в Идлиб 

На пресконференцията на лидерите Владимир Путин пък каза, че Конституционната комисия ще изиграе решаваща роля в нормализирането на ситуацията в Сирия, допълва ТАСС. Путин подчерта, че никакви външни сили не трябва да "връзват ръцете и краката" на членовете на Конституционната комисия.

Путин каза, че насилието в Сирия е намаляло, но за разрешаването на мащабните проблеми, с които се сблъсква страната, е нужна помощ от икономически развити страни и международни организации, визирайки възстановяването на страната от войната.

Руският президент каза, че заедно с колегите си от Турция и Иран са се договорили да продължат работата за окончателно намаляване на напрежението в Идлиб. Той съобщи, че следваща тристранна среща на експертно ниво ще има през октомври в Нур Султан.

Путин заяви, че безкомпромисната война срещу терористите в Сирия трябва да продължи. В групата на терористите той включва въоръжените групи, доминирани от джихадистите, които контролират провинция Идлиб. Тези групи редовно са мишена на бомбардировките на сирийския режим и на Москва.

Путин каза също така, че американските сили присъстват на сирийска територия незаконно и изрази увереност, че взетото от американския президент решение за изтегляне на американските войски от Сирия ще бъде реализирано и доведено докрай.

"Зоната за деескалация не трябва да служи за терен за въоръжени провокации", каза още Путин. "Трябва да вземем допълнителни мерки, за да разгромим изцяло терористичната заплаха, идваща от зоната на Идлиб", подчерта той.

Путин подчерта, че е недопустимо Сирия да бъде разделяна на зони на влияние, предаде ТАСС. Той изрази увереност, че тристранната среща ще послужи за окончателно уреждане на сирийската криза, както и че ще допринесе за укрепване на суверенитета на Сирия, на нейното единство и на териториалната й цялост, както и, че ще има принос и за гарантиране на стабилността в Близкия изток като цяло.

Руският президент заяви още, че работата по възстановяване на Сирия не трябва да бъде политизирана. Путин изрази надежда международната общност, особено ООН и съответните й агенции активно ще се включат в оказване на хуманитарно съдействие на Сирия, както и че ще оказват още по-голямо съдействие за възстановяването на инфраструктурата, училищата, болниците, електро и водопреносната мрежи на страната, които са разрушени от войната.

Путин заяви, че тази поддръжка трябва да бъде предоставена на всички сирийци, без каквато и да е политизация, дискриминация и предварителни условия.

Рохани: Дипломация, а не конфронтация

Хасан Рохани пък призова на общата пресконференция да продължи борбата с терористите, които в последните месеци станали още по-силни в Идлиб, предаде ТАСС.

Иранският президент изтъкна нуждата от поставяне на основа за завръщането на сигурността в Сирия и че дипломацията, а не конфронтацията, ще осигурят мира в тази страна.

Рохани изрази надежда, че сътрудничеството между Иран, Русия и Турция ще може да помогне за разрешаването на кризата в Сирия, както и на всички останали регионални кризи, допълва ТАСС.

В заключителното изявление на тримата лидери се казва, че никакви действия не трябва да подкопават суверенитета, единството и териториалната цялост на Сирия, допълва ТАСС. В него се приветства и присъединяването на Ливан и Ирак в качеството им на нови наблюдатели на астаниския процес за Сирия.

В изявлението се казва още, че ударите на Израел в Сирия дестабилизират ситуацията и нарушават териториалната цялост на страната и всичко това води до задълбочаване на напрежението в региона.