Касим-Жомарт Токаев положи клетва и прие днес поста и.д. президент на Казахстан след неочакваната оставка на дългогодишния лидер Нурсултан Назарбаев, управлявал близо три десетилетия, предаде Ройтерс.

Токаев заяви, че ще продължи политиката на предшественика си и ще разчита на мнението му по ключови политически въпроси.

В първата си публична реч Токаев предложи столицата на Казахстан да бъде преименувана на Нурсултан.

Освен това Токаев заяви, че първият казахстански президент Назарбаев ще остане пожизнен "баща на нацията" - Елбасъ, и предложи да се издигне паметник в столицата на Казахстан и да се преименуват централните улици в централните областни градове в негова чест, отбеляза ТАСС.

65-годишният дипломат от кариерата Токаев, който говори свободно руски, английски и китайски, ще заема президентския пост до края на мандата на Назарбаев, изтичащ през април 2020 г., съгласно конституцията.

Касим-Жомарт Токаев

Снимка: Gettyimages

Не е ясно дали дипломираният в Русия бивш премиер Токаев ще се кандидатира за президент. Назарбаев го похвали вчера като "човек, на когото може да се повери управлението на Казахстан".

Назарбаев ръководеше богатата на петрол централноазиатска република от 1989 г., още докато тя беше в състава на Съветския съюз, и редовно печелеше изборите с над 90 процента от гласовете на избирателите.

78-годишният Назарбаев подаде оставка вчера, но остава силно влиятелен в казахстанската политика.

Снимка: АР/БТА

Руски издания предричат, че ще контролира Казахстан, докато е жив

Назарбаев тръгва по пътя на изтъкнати световни управници като китайския лидер Дън Сяопин, останал и след оттеглянето си безспорен "баща на нацията", и Фидел Кастро, останал на върха на кубинския политически Олимп, пише "Росийская газета".

Назарбаев остава водач на управляващата партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), а като председател на националния Съвет за сигурност ще може да дава нареждания на държавния глава, уточнява московският официоз.

Назарбаев превърна Казахстан в успешна съвременна държава. Негова е идеята за т. нар. триединна задача - изграждане на пазарна икономика, демонтиране на тоталитарната идеологическа система и модернизация на всички обществени институции. Така властите успяха да увеличат 15 пъти обема на икономиката, 9 пъти - доходите на населението, пресметнати в долари, и почти десеторно да намалят бедността, отбелязва "Росийская газета".

Според източник на "Ведомости", близък до президентската администрация в Русия, Назарбаев се е консултирал преди оставката си с различни политически сили и с Москва, а кандидатурата на Токаев като временен президент не е избрана случайно. След Назарбаев той е най-известният в света казахстански политик, изградил здрави връзки с ръководствата на двете основни съседни страни - Русия и Китай.

Пълномощията на Назарбаев надхвърлят обаче президентските и той ще контролира политическия процес в Казахстан, докато е жив и дееспособен, подчертава политологът Аркадий Дубнов.

За подобен преход на властта в Русия държавният глава трябва да има малко по-различна представа за мястото си в света, разсъждава той.

"Нашият лидер вижда сам себе си някъде на небето, той е човек-мисия - смята Дубнов. - Огромен брой интереси и кланове в Русия са фокусирани върху Путин. Ако в Русия се повтори казахстанският сценарий, на другата сутрин, след като (Путин) обяви това, ще се вдигне врява. Русия е страна с множество влиятелни групировки около президента и те ще започнат схватка за власт веднага щом се разбере, че той ще напуска".

Според експерта в Казахстан няма толкова много кланове и те всички са опитомени - няма да изгубят нищо, ако слушат Назарбаев.

"Назарбаев остава глава на Казахстан", резюмира в заглавие "Независимая газета". Оставката му е планомерна, обмислена и съвсем хармонично приключва днешния етап от едва започналия преход на властта в страната, смята ориенталистът Александър Князев.

Политическата система на Казахстан наподобява донякъде иранската, в която върховният лидер е юридически и фактически ръководител на страната, посочва той. Същевременно изборът на заместник е правилен и в правен аспект, и в политически план, защото Токаев е "вероятно най-авторитетният в чужбина политик след самия Назарбаев, добре го познават в Москва, Пекин, Вашингтон и Брюксел, а огромният дипломатически опит ще му позволи да поддържа баланса в отношенията на държавата със световните силови центрове всички нейни партньори", прогнозира експертът.

Нурсултан Назарбаев се отказа от президентските пълномощия, но запази по-важната си позиция на доживотен държавен глава, констатира и "Комерсант".

Този пост има официално наименование - "Първи Президент на Република Казахстан - Елбасъ". Такъв е само г-н Назарбаев, съответно той не може да има конкуренти, пише вестникът.

Съставът на Съвета за сигурност се съгласува с Назарбаев, а задачите му включват фактически контрола над всички държавни структури в Казахстан. С Назарбаев се съгласуват и инициативите, засягащи основните насоки на вътрешната и вътрешната държавна политика.

Забранено е да се възпрепятства дейността на "първия президент", обидите и посегателствата "срещу неговата чест и достойнство, включително да се оскверняват негови изображения" - законът предвижда и наказателна отговорност в подобни случаи. Пълният имунитет на Назарбаев обхваща и членовете на семейството му, цялата негова и тяхна собственост, средствата за връзка, кореспонденцията и документите им.

"Казахстан засега е единствената постсъветска страна с изграден модел, предвиждащ доживотна власт на един и същи човек, при който няма значение кой седи в президентското кресло. Пример, който може да се окаже заразителен", коментира руският всекидневник.