Войници, лекуващи се във военната болница в Харков, казват, че край на войната между Русия и Украйна въобще не се коментира. Това споделя пред bTV проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет, който кара вече втора Коледа в България заради конфликта.

И аз съм песимист, защото тази помощ, която очаквахме от НАТО и САЩ, е само 30% от обещаната. Много се говореше за контранастъпление, но за да спечелим, ни трябва двойно и тройно превъзходство, а ние дори и паритет нямаме. Днес Русия 647 000 войници, които воюват в Украйна, а нашите са най-много 200 000. Затова на нас ни трябват нови технологии", коментира професорът.

Военният експерт ген. Съби Събев смята, че войната става позиционна и изтощителна.

"Украйна не постигна основната цел на контраофанзивата и трябва да възстанови настъпателния си потенциал - да получи допълнително оръжие, да подготви резерви. През 2023 г. нито една от двете воюващи страни не постигна целите, които си беше поставила", казва военният експерт.

На този фон мощни експлозии отекнаха тази нощ в Одеса и продължиха около 15 минути. Сирените за въздушна тревога в украинския пристанищен град се задействаха в 23:45 и бе отправено предупреждение към хората да потърсят укритие.

В официалните канали на местните власти в "Телеграм" се съобщава за атака на дронове по море. Най-силни бяха експлозиите в централната част на града, където се намира пристанището, добавя БТА.

Малко по-късно беше съобщено, че след експлозиите има един загинал, а двама са ранени.

"Отломки от свалени дронове са паднали върху новопостроен блок в Одеса, който още не е заселен с хора. Също така дрон, свален във въздуха, падна върху вилни къщи в предградие на Одеса. Възникнал е пожар, който вече е потушен", информира губернаторът на Одеска област.

По негова информация в резултат на атаката е загинал 35-годишен мъж. Пострадали са двама души - жена на 37 г. и момче на 17 г. "Пострадалите са с множество рани, в средно тежко състояние са и са приети в лечебно заведение, където им се оказва необходимата помощ", съобщи Олег Кипер.

Основната атака с дронове бе срещу украинския черноморски град. В Одеса и региона са свалени 12 дрона, съобщават военните от силите за отбрана на Южна Украйна.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Междувременно Русия е изстреляла по Украйна тази нощ четиридесет и шест щурмови дрона на няколко вълни, обявиха украинските военно-въздушни сили днес, цитирани от Ройтерс.

От Киев отбелязват, че противовъздушната отбрана на украинските ВВС е свалила тридесет и два от дроновете, добавя БТА.

Повечето от безпилотните летателни апарати са прехванати на територии, през които минава фронтовата линия - на изток и на запад, най-вече в Херсонска област, гласи публикацията на ВВС на Украйна в приложението "Телеграм".