Проектът за строеж на православна катедрала в парк в руския град Екатеринбург е преустановен след няколко дни протести и сблъсъци, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

Кметът Александър Високински обяви спирането на строителните дейности и съобщи, че ще се проведе социологическо проучване за бъдещето на проекта.

"Градът ще направи анкета. Тя няма да обхване 100, 200 или 1000 души. Ще бъде представителна извадка", заяви кметът.

По-рано днес руският президент Владимир Путин призова за помирение в Екатеринбург и заяви, че трябва да се организира допитване и да се вземе под внимание мнението на противниците на строежа на катедралата в едно от малкото зелени пространства на центъра на уралския град с население от 1,4 милион души.

"Ако живеещите там хора са против, това мнение трябва да се вземе предвид. Една катедрала трябва да обединява хората, а не да ги разединява", заяви Путин в Сочи.

Руският президент каза, че след допитването сред местните жители "малцинството ще трябва да се подчини на мнозинството".

"Мнението и интересите на това малцинство обаче също трябва да се вземат под внимание", добави Путин.

Високински заяви, че в организирането на социологическото проучване ще участват и протестиращи срещу строежа на катедралата. Според него анкетата ще отнеме около 20 дни.

През последните години в Русия се е стигало до напрежение заради проекти за нови църкви или прехвърляне на сгради на влиятелната Руска православна църква, която пък заявява, че са необходими нови църкви след разрушаването на много храмове по съветско време, отбелязва Франс прес.

При протестите са задържани общо 96 души по данни на полицията. 29 от тях бяха осъдени на арест от 2 до 15 дни. Санкциите за останалите ще се разглеждат по-късно. Всички задържани по време на протестите са на свобода, съставени са им протоколи и са подписали призовки за явяване в съда.