Шефът на Сикрет сървис Рандолф "Текс" Алъс скоро ще напусне поста си, обяви вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс, съобщиха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Президентът Доналд Тръмп ще назначи на мястото му Джеймс Мъри, който е дългогодишен служител на Сикрет сървис. Мъри ще поеме поста през май, уточни Сандърс, без да посочва причините за неочакваната смяна в ръководството на службата, натоварена с охраната на президентите на САЩ и други високопоставени представители.

Рандолф Алъс "свърши отлична работа през изтеклите две години и президентът му благодари за неговите над 40 години в служба на страната ни", изтъкна говорителката на Белия дом.

Сикрет сървис е част от структурата на министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Ръководителката на това министерство Кирстен Нилсен вчера подаде оставка. Тръмп обяви, че на нейно място ще бъде назначен Кевин МакАлинън, настоящ директор на американската Служба за митническа и гранична охрана.

"Искам да й благодаря за работата", написа в Туитър президентът на САЩ.

Изпълняващ длъжността министър на вътрешната сигурност ще стане Кевин МакАлинън, директор на американската Служба за митническа и гранична охрана. "Уверен съм, че той ще се справи отлично!", добави Тръмп.

Според информационния портал "Аксиос", цитиран от ТАСС, президентът е бил недоволен от министърката и заради липсата й на достатъчно твърда позиция за строежа на стената по границата с Мексико и депортирането на нелегални мигранти. Американски медии съобщиха още през ноември миналата година, че Тръмп има намерение да изпрати Нилсен в оставка.

Между Нилсен и Белия дом имаше напрежение почти от момента на встъпването й в длъжност през 2017 г., защото тя се смяташе за противник на някои от най-твърдите антиимиграционни мерки, подкрепяни от президента и негови съветници. Самата тя е била все по-недоволна от това, което е смятала за липса на подкрепа от други министерства и за намеса на президентските съветници, съобщават източници на АП в администрацията на САЩ.

На снимката: Агент на Сикрет сървис оглежда район в Калифорния около границата с Мексико, който ще посети президента Доналд Тръмп, 5 април 2019 г.