Двойки от чужбина се обръщат към гръцките власти с искане да се установи с ДНК тестове дали са биологичните родители на новородените от сурогатни майки в центъра за асистирана репродукция на гръцкия остров Крит, свързан със случая на незаконните осиновявания и трафика на бебета, съобщи гръцкия в. "Прото тема", цитиран от БТА.

Според информация на телевизия "Алфа" млади двойки от чужбина, които са се обърнали към центъра за асистирана репродукция, са пристигнали в Крит, за да поискат от прокурора да даде разрешение за контакт с новородените деца в центъра.

В понеделник сурогатна майка от грузински произход роди близнаци, които ще останат в болницата, докато не бъде установено, които са биологичните им родители.

Към момента е дадена "зелена светлина" за ДНК изследване, с което да се докаже кои са родителите на родените в понеделник близнаци.

В отделението за новородени в болницата в Ханя има четири бебета от сурогатни майки грузинки. Въпросните жени са сътрудничели на престъпната организация, която се разследва от властите за търговията с бебета.

До края на седмицата още една двойка ще направи ДНК тест.

В понеделник четирима души, свързани с незаконните осиновявания, донорството на яйцеклетки и сурогатно майчинство, останаха в ареста. Под ограничителни условия бяха оставени на свобода други четири лица, свързани със случая.

При избухването на скандала се появи и информация, че сред сурогатните майки е имало и наши сънароднички.

Членовете на организацията са имали дългогодишни незаконни действия в тази област, като срещу тях са повдигнати редица тежки обвинения.