Елизабет Уорън, която въодушевяваше реформистките си избиратели с уверенията, че има "план за всичко" и която заложи на икономически популизъм, се оттегли днес от надпреварата за президентска номинация на демократите, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на избирателния й щаб.

Оттеглянето на Уорън слага край на надеждите, че демократите ще направят още един опит да изправят жена срещу президента Доналд Тръмп на изборите през ноември, отбеляза АП, на която се позова БТА.

През по-голяма част от изминалата година кампанията на Уорън имаше всички признаци, че тя може да пожъне успех - стабилни нива на одобрение, впечатляващи суми, събрани от дарения, и разклонена политическа инфраструктура със сътрудници на терен в цялата страна. Тя бе изместена обаче от сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, който имаше стабилна база от избиратели, от чиито гласове тя се нуждаеше, за да напредне.

Уорън никога не е стигала по-нагоре от третото място в първичните избори и партийни събрания в първите четири щата и претърпя пълно фиаско в Супервторника, като не успя да спечели в нито един от 14-те гласували щата. Класира се на разочароващото трето място в своя щат Масачузетс, след бившия вицепрезидент Джо Байдън и Бърни Сандърс. Според неназовани източници тя е разговаряла и с двамата и ще прецени кого ще подкрепи.

Излизането й от надпреварата след оттеглянето и на сенатор Ейми Клоубъшар оставя демократите само с един кандидат жена в своите редици: конгресменът от Хавай Тълси Габард, която спечели само един делегат за номинацията си. Всичко това е неочакван обрат за партията, която само преди две години разчиташе на гласовете и активността на жените, за да си върне контрола върху Камарата на представителите основно с кандидати жени, отбелязва АП.