Части за борба с безредиците на грузинската полиция атакуваха и разпръснаха снощи демонстрантите, събрали се вчера около сградата на парламента на бившата съветска република. Това се случи, докато депутатите разглеждаха законопроект за чуждестранните агенти, окачествен от опозицията като авторитарен, предаде Ройтерс.

Около 10 000 души се събраха пред сградата на законодателния орган за втори пореден ден, за да протестират срещу законопроекта, който в понеделник беше приет от парламентарна комисия. Снощният митинг беше по-голям от този предишния ден, добавя БТА.

Полицейските служители, някои от които бяха въоръжени с пушки, наредиха на демонстрантите да се разпръснат и използваха срещу тях вещество за контрол на тълпи, което приличаше на лютив спрей.

Групи от демонстранти започнаха да напускат района, бягайки, а само за минути зоната зад сградата на парламента беше напълно прочистена от протестиращи.

Снимка: AP/БТА

Въпреки това много от участниците в митинга не си тръгнаха и останаха по другите подстъпи към зданието.

Снимка: AP/БТА

Тези, които се разотидоха, се прегрупираха заедно с други протестиращи на една от основните пътни артерии в Тбилиси, булевард "Руставели".

Вижте всички снимки ТУК>>>

Грузинското Министерство на вътрешните работи съобщи, че при сблъсъците е пострадал служител на полицията. Единайсет демонстранти са задържани.

Снимка: AP/БТА

Законопроектът, срещу който бяха организирани протестите, предвижда организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписвани като агенти на чуждо влияние.

Снимка: AP/БТА

Най-вероятно законът ще бъде приет от парламента, който е доминиран от управляващата партия "Грузинска мечта" и съюзниците ѝ.

Снимка: AP/БТА

Според противниците на законопроекта той ще навреди на кандидатурата на Грузия за присъединяване към ЕС.