Полското външно министерство отрече твърдението на беларуския президент Александър Лукашенко, че е бил прехванат телефонен разговор между Варшава и Берлин, показващ, че информацията за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални е фалшифицирана, предаде ТАСС.

"Опровергаваме беларуското съобщение за състоял се телефонен разговор по линията Варшава-Берлин, в който властите на двете страни били признали, че Алексей Навални не е бил отровен", заяви министерството.

"Приемаме изявлението на канцлера Ангела Меркел и на правителството на Германия, че Навални е бил отровен с бойно отровно вещество от групата на т.нар. "Новичок", каза полското външно министерство.

"Подобно на правителството на Германия, осъждаме тази позорна постъпка. Смятаме, че виновните за покушението над Алексей Навални трябва да бъдат привлечени под отговорност", заяви още полското дипломатическо ведомство.

В четвъртък беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че беларуското разузнаване е прехванало разговор между Варшава и Берлин, от който се разбира, че твърденията за отравяне на Навални с "Новичок" се опират на фалшификация.

"Преди изявлението на (германския канцлер Ангела) Меркел - тя каза, че на него, Навални, са искали да му запушат устата - ние прехванахме разговор. Както разбираме, Варшава разговаря с Берлин", заяви беларуският президент на среща с руския премиер Михаил Мишустин. "Прехвана го нашето радиоелектронно военно разузнаване. Защото там (на западните граници на Беларус - заб. ТАСС) са разположени части и ние, разбира се, водим борба с натовците и в радиосферата", добави Лукашенко.

"Прехванахме интересен разговор, който - ще ви дам да го прочетете, ще го подготвим и ще го изпратим във ФСС - отчетливо показва, че това е фалшификация. Никакво отравяне на Навални не е имало", подчерта Лукашенко.

Веднага след тези думи говорител на германското правителство заяви: "Твърденията на г-н Лукашенко, разбира се, са неверни".

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че материалите на беларуското разузнаване са предадени предишния ден на руската Федерална служба за сигурност и в момента се анализират.