Сръбският журналист Стефан Цветкович, който бе обявен за изчезнал през нощта в сряда срещу четвъртък и бе открит вчера, е казал в полицията, че са го отвлекли неизвестни маскирани лица, които искали да го прехвърлят в Румъния, пише днес в. "Вечерне новости".

Вестникът обаче посочва, че анализът на неговия часовник, който бе открит до изоставения му автомобил, не е показал следи от ДНК на друг човек, подозрителни следи не са открити и в автомобила. Изданието посочва също, че журналистът е бил намерен на улицата, след като излязъл от къща близо до неговия дом.

Според сведения на органите за сигурност преди десетина дни Цветкович е бил в Прищина в компанията на известен бизнесмен от Източна Сърбия, с когото непосредствено преди изчезването е разговарял най-често по телефона и му е изпращал есемеси. Няколко разговора е провел и с телефонен номер в Прищина, както и с неидентифицирани лица в Македония.

Цветкович имал няколко телефона, а от момента, когато е обявен за изчезнал, всички те били изключени.

"Вечерне новости" пише, че според собствените твърдения на Цветкович той бил заплашван заради сведенията, които оповестил във връзка с убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, и са го отвлекли хора, замесени в това престъпление.

Полицията в сътрудничество с разузнавателната агенция БИА се опитва да изясни случая и проверява контактите на журналиста.

Международната организация Репортери без граници призова днес за щателно и независимо разследване на случая.