Руската армия е пракратила доставките на оръжие и боеприпаси за бойците на групировката ЧВК "Вагнер", съобщи британският телевизионен канал Sky News, позовавайки се на неназовани източници и без да предостави повече подробности.

На 17 февруари в канала в Telegram "Разгрузка Вагнера" се появи видео, на което се виждат около две дузини трупове. Мъжът във видеото, чието лице е скрито от маска, казва: "Всеки ден губим стотици наши другари в боевете. Можеше да са наполовина по-малко, ако военните функционери ни снабдяваха навреме с оръжие, боеприпаси и всичко необходимо.

По-рано членовете на ЧВК "Вагнер" неведнъж са критикували руското Министерство на отбраната. През декември основателят на ЧВК Евгений Пригожин потвърди автентичността на видеозапис, в който военни, носещи нашивка на ЧВК, се обръщат към началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов с обиди и искане да им бъдат доставени снаряди. В началото на януари Герасимов беше назначен за нов командващ на инвазията в Украйна.

Междувременно Киев съобщи за нови руски ракетни атаки, които са довели до прекъсвания на електрозахранването, a Русия каза, че украинските сили са обстрелвали населени места в Донецк с натовска артилерия, предоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария в Киев, заяви, че ракетите са били изстреляни от самолети в окупираните от Русия райони на Украйна.

Като превантивна мярка за предотвратяване на по-нататъшни щети е прекъснато електрозахранването в столицата Киев и околностите ѝ, както и в индустриалната зона на Днепропетровск и в черноморския регион на Одеса, съобщи украинската частна енергийна компания ДТЕК.

Съобщава се за най-малко два снаряда в Хмелницка област в Западна Украйна.

Военният губернатор на черноморската Николаевска област Виталий Ким публикува снимка на предполагаема руска ракета в канала си в "Телеграм". Той предупреди, че две ракети са прелетели над региона в западна посока.

Украинските въоръжени сили също така съобщиха, че две руски крилати ракети "Калибър" са били изстреляни от кораби на руския Черноморски флот.

Същевременно ТАСС съобщи, че тази сутрин украинските въоръжени сили са обстрелвали шест пъти населени райони на Донецк.

Град Донецк е бил обстрелван от украинските войски три пъти. Киевският, Куйбишевският и Петровският район на града са били обстрелвани с артилерия на НАТО със 155-милиметрови снаряди.

Нанесени са удари и по Горловка, Зайцево и Ясинувата. Общо 24 снаряда са били изстреляни по населените места в Донецк.

Данните на двете страни не са потвърдени от независими източници.