Организационният комитет на Лондон 2012, оглавяван от британския парламентарист Себастиан Коу - някога прочут олимпиец, проучва в момента за кого точно са били резервирани местата, които остават празни.

Според Коу те са били разпределени сред хора от "олимпийското семейство" - служители от спортната администрация, спонсори и журналисти, мнозина от които засега не са могли да се възползват от привилегията по обективни причини. Наблюдатели от вестник "Дейли телеграф" обаче посочват в днешния брой на вестника още една възможна причина.

По техни данни все още не са продадени над 120 000 билета, отпуснати на компании от чужбина, поели продажбите в други държави. Близо 70 000 билета, останали непродадени в чужбина, просто не са били върнати на организаторите, тъй като продавачите са сметнали това за неизгодно от финансова гледна точка. Същевременно те пазят до последно още около 50 000 билета за най-добрите места и за финалите на най-популярните съревнования с надеждата да ги пласират буквално в последните минути, посочват журналистите.

Често обаче най-близки роднини на спортистите не успяват да попаднат на трибуните, тъй като "официално" билетите просто са изчерпани, се казва в информацията. Агенцията цитира поместен в Туитър коментар на Файе Султан от олимпийския отбор по плуване на Кувейт: "На олимпийските трибуни има свободни места?! А моите родители не могат да си купят билети, за да ме подкрепят от трибуните? Това е просто смехотворно!".
Разочаровани са множество хора - спортисти, и фенове, посочва ИТАР-ТАСС.

Дълбоко е разтревожен и британският министър на културата Джереми Хънт, заявил, че кабинетът и оргкомитетът на игрите правят всичко възможно, за да се справят с неочаквания проблем.

Редица депутати вече разкритикуваха организаторите, включително бившият лидер на либералдемократите Мингис Кембъл, участвал в олимпиадата в Токио през 1964 г. По-рано Коу бе обещал организаторите да знаят още от сутринта на всеки ден от състезанията колко точно места ще останат незаети и да ги разпределят сред военни, ученици и учители.

Лондонският кмет Борис Джонсън заяви днес, че първите дни от игрите са минали много добре, градската инфраструктура успява да се справи с наплива от гости, а проблемът с незаетите места сочи само, че Олимпиадата е едва в началото си и естествено не всичко върви съвсем гладко.

"Подобно бе положението в Сидни през 2000 г. - много от местата стояха празни, тъй като официалните лица просто не се мяркаха по стадионите", подчерта градоначалникът. Според него проблемът много скоро ще бъде решен и може да бъдат пуснати в продажба допълнителни билети за ред олимпийски състезания.

По-късно телевизия Скай Нюз съобщи, че около 3000 билета, предназначени за международни спортни федерации, са пуснати в продажба заради създалото се недоволство от празните места на трибуните, предаде "Фокус".

Всичко за Олимпиадата