Сирийските демократични сили - кюрдско-арабският съюз, подкрепян от международната антиджихадистка коалиция - прекъсна последния изход от Ракка и така джихадистите от "Ислямска държава" не могат да избягат от сирийския град, съобщи сирийският Център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес и БТА.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман съобщи, че кюрдско-арабската коалиция е поела контрола върху район южно от Ефрат, като е прекъснала по този начин последния път, който можеха да използват ислямистите, за да напуснат Ракка.

Същевременно американският емисар в международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк се срещна днес с местни представители в северния сирийски град Табка, предаде Франс прес.

В срещата с членовете на Гражданския съвет на Табка, който управлява града, Макгърк бе придружаван от заместник-командващия международната коалиция, британския генерал-майор Рупърт Джоунс, от други представители на коалицията и от членове на Сирийските демократични сили.

Вчера Макгърк се срещна с членовете на Гражданския съвет на Ракка, който би трябвало да управлява града, след като ИД бъде изгонена оттам.

Сега този съвет заседава в град Аин Иса северно от Ракка. Джихадистите от ИД бяха изтласкани от Табка и от района на близкия язовир на 10 май от Сирийските демократични сили.