Най-малко 58 души, включително 11 деца под 8-годишна възраст, загинаха сутринта при въздушна атака с отровен газ в контролирания от бунтовници град Хан Шейхун. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и медицински източници

Руски самолети не са нанасяли въздушни удари в сирийската северозападна провинция Идлиб, заявиха от Министерство на отбраната на Руската федерация.

Руски военни самолети не са нанасяли въздушни удари близо до град Хан Шейхун в провинция Идлиб“, гласи изявлението на министерството, цитирано от световните агенции.

Правителствените сили също отрекоха да са използвали химическо оръжие в атаката в град Хан Шейхун.

Режимът на сирийския президент Башар Асад носи основната отговорност за "химическата атака", извършена в бунтовнически и джихадистки бастион в Северозападна Сирия, в която са загинали най-малко 58 души. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде Франс прес и БТА.

"Днес новините са ужасни. Очевидно основната отговорност тегне върху сирийския режим", каза Могерини в кулоарите на международна конференция за възстановяването на Сирия, започнала днес и продължаваща утре в Брюксел.

Главният преговарящ на сирийската опозиция Мохамед Сабра каза, че нападението с токсичен газ поставя под въпрос мирния процес между сирийския режим и неговите противници.

"Това престъпление поставя под въпрос целия мирен процес. Ако ООН е неспособна да попречи на режима да извършва такива престъпления, как да доведем до успех тогава политическия процес за постигане на преход в Сирия", каза Сабра, цитиран от АФП.

Френският външен министър Жан-Марк Еро призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.

"Тази сутрин е извършено ново и особено сериозно химическо нападение в провинция Идлиб. Първоначалните данни сочат, че има голям брой жертви, включително деца. Осъждам тази отвратителна проява", се казва в изявление на Еро.

"При такива сериозни действия, които застрашават международната сигурност, призовавам никой да не страни от отговорностите си. Затова искам извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН", добавя той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са обсъдили по телефона предполагаемата газова атака, предаде Ройтерс, като се позовава на източници от турското президентство.

Президентът Ердоган засегна въпроса за използването на химически оръжия срещу цивилни в Идлиб. Той каза, че подобни нечовешки атаки са недопустими, са заявили източници от турското президентство.

Двамата лидери са подчертали също важността от запазване на примирието в Сирия.

Докато се правеха горните изявления, ракета удари болница в северозападната част на Сирия, в която лекари са оказвали помощ на жертвите от химическата атака в град Хан Шейхун. Снарядът е унищожил една част от сградата на лечебното заведение.

Правителството: Не сме ние

Съобщенията за химическа атака, извършена от сирийските правителствени сили срещу контролиран от бунтовниците град в Северозападна Сирия са клевета, заяви анонимен представител на сирийските сили за сигурност, цитиран от Франс прес и БТА.

По думите му бунтовниците се опитват да спечелят медийна победа, след като не са успяели да победят на бойното поле.

Правителствените сили са унищожили склад с химическо оръжие на терористите в същия град - Хан Шейхун, съобщи в. "Ал Маздар", цитиран от ТАСС, позовавайки се на военен източник. Той подчертал, че в операцията са участвали изтребители бомбардировачи Су-22, неспособни да носят химическо оръжие.