На обща пресконференция с иранския си колега Али Акбар Салехи в Техеран, където е на посещение, сирийският министър отрече съобщения в медиите, че режимът на президента Башар Асад ще използва химическо оръжие срещу бунтовниците.

Имаше подобни очернящи медийни кампании от страна на западни и арабски страни напоследък, но за разлика от Израел и неговия ядрен арсенал, ние сме против използването на каквото и да било оръжие за масово унищожение и уважаваме и спазваме международните правила в това отношение, заяви Моалем. Без всякакво съмнение сирийските бунтовници в Алепо ще бъдат победени, заяви той, цитиран от Франс прес и БТА.

Силите на сирийския президент Башар Асад подновиха въздушните бомбардировки и артилерийския обстрел по позиции на бунтовниците в град Алепо. Армията на режима в Дамаск разшири операцията си срещу бунтовниците в търговската столица на Сирия. Съединените щати изразиха опасения, че операцията ще доведе до масови убийства.

Всички антисирийски сили са се събрали в Алепо, за да се борят срещу правителството, но те без никакво съмнение ще бъдат победени от сирийските въоръжени сили, каза Моалем, подчертавайки, че сирийският народ се бие редом с армията срещу бунтовниците.

Междувременно опозицията в Сирия призова международната общност да я снабди с тежко въоръжение. Бунтовниците едва удържат атаката на армията срещу втория по големина град Алепо. Борбата за надмощие там се води повече от седмица, а стотици са загинали. Битката е изключително неравностойна, тъй като силите на режима използват танкове и хеликоптери, с които нанасят удари в сърцето на съпротивата.

Моалем пристигна днес в Иран, в момент, когато Дамаск се опитва да потуши въстанието в страната. Като основен съюзник на режима на сирийския президент Башар Асад Иран обвинява Запада и арабските страни, по-специално Саудитска Арабия и Катар, че подкрепят политически и във военен план бунтовниците в Сирия. Министърът заяви, че като подкрепят бунтовниците и им доставят оръжие, Катар, Саудитска Арабия, Турция и други страни в района, пречат да се сложи край на сблъсъците.

Сирийският първи дипломат отбеляза, че гледните точки на Техеран и Дамаск за положението в Сирия напълно съвпадат. Сирия е мишена на световен заговор, чиито агенти са страните в района, заяви той. Иран и Сирия са единодушни, че има таен заговор срещу сирийския народ, като ционисткият режим действа като негов главен организатор и провокатор. Сирия е решена да се справи с този заговор и да нанесе поражение на провокатора и на въоръжените терористи, включително на тези в Алепо, каза той.

Моалем заяви, че някои от арестуваните бунтовници са членове на Ал Каида. "Някои от задържаните терористи са влезли в страната през Турция, има групи от ливанци и тунизийци, идващи от Египет, както и иракчани, които са от Ал Каида, посочи министърът.

Иран определи като "празни фантазии" предложението на Запада да реши сирийската криза чрез предаване на властта от президента Башар Асад. Това заяви иранският външен министър Али Акбар Салехи, съобщи БГНЕС.

"Наивни и неверни размишления за политическия вакуум в Сирия, за предаването на властта, а също така, че едно правителство просто ще дойде и ще смени друго. Смятам това за празни фантазии. Това са илюзии. Трябва да сме наясно с това, което се случва в Сирия", каза Салехи, който днес се срещна в Техеран със своя сирийски колега Уалид ал Моалем.

Междувременно папа Бенедикт ХVІ се обърна към световната общност с призив да се сложи край на насилието в Сирия и призова да не се жалят сили за разрешаването на сирийския конфликт, предаде Би Би Си. Той също така призова съседите на Сирия да помагат на бежанците, които се опитват да напуснат страната. Световната общност по думите на папата трябва да оказва съдействие за започването на диалог между воюващите страни.

Конфликтът в Сирия избухна през март 2011 г. По последни данни са загинали над 19 хиляди души. Западните и някои арабски държави (преди всичко Катар и Саудитска Арабия) се опитват чрез Съвета за сигурност на ООН да свалят президента Башар Асад. Те смятат, че по този начин кръвопролитията ще спрат. Русия и Китай се опасяват, че външната намеса само ще задълбочи конфликта.