Причината: възможно започване на въздушни удари по Сирия в следващите 72 часа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според Евроконтрол може да бъдат използвани ракети въздух-земя и/или крилати ракети и е възможно от време на време да прекъсва функционирането на радионавигационната апаратура.

Агенцията не уточнява произхода на потенциалните заплахи и се позовава на документ от Европейската агенция за безопасност на въздухоплаването.

Тръмп заплашва с незабавен военен удар в Сирия >>


Предупреждението на Евроконтрол идва в момент, когато изглежда САЩ се готвят да нанесат военни удари по Сирия заради предполагаемата химическа атака от 7 април. Според някои съобщение източното Средиземноморие вече е "наситено" с бойни кораби.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия. "В този контекст ние ще продължим да обменяме техническа и стратегическа информация с партньорите ни Великобритания и Америка, и през следващите дни ще обявим решението си", каза той.

Макрон добави, че ако има удари, те няма да са насочени срещу съюзниците на сирийското правителство, а срещу обектите, където се произвеждат бойни отровни вещества.

КРЪСТОСАН ОГЪН:  Имало ли е химическа атака в Дума?