Това заяви днес Мария Захарова, официална говорителка на руското Министерство на външните работи, цитирана от РИА Новости. Реакцията идва близо две седмици след цитираните разкрития.

Последните по дата такива съобщения са на в. "Труд" и Нова телевизия. Става дума за боеприпаси, разработени в бившия СССР, но произвеждани и досега от български заводи.

Такива муниции бяха намерени в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск, които бяха изтласкани от северния сирийски град.

Сред тези боеприпаси, отбелязва РИА Новости, е имало 122-милиметрови ракети (за залпова система) "Град", 73-милиметрови снаряди за противотанкови оръдия, както и 40-милиметрови за РПГ (ръчен противотанков гранатомет).

Захарова иронично е добавила, че някои представители на българската страна "явно ги устройва неуредеността" на въпросната проблематика.

По-конкретно представителката на руското дипломатическо ведомство е заявила следното:

"Бих искала да подчертая, че Русия от края на 90-те години води със София преговори за сключване на двустранно правителствено споразумение в лицензионната област, което преди всичко да регламентира износа на военна продукция за трети страни. За съжаление българската страна не бърза да го сключва. Явно, такава нерегурираност във въпросната сфера, напълно устройва определени представители на България".